Članak

Vučić sa ambasadorima SAD i EU: Razgovori teški, Skot se žalio na Šešelja

Razgovor premijera Aleksandra Vučića sa ambasadorima SAD i EU Kajlom Skotom i Majklom Devenportom bili su dosta teški i oni su se rastali bez dogovora, piše novinska agencija Tanjug, prenosi NAP.

Razgovor premijera Aleksandra Vučića sa ambasadorima SAD i EU Kajlom Skotom i Majklom Devenportom bili su dosta teški i oni su se rastali bez dogovora, piše novinska agencija Tanjug, prenosi NAP.

Kako se navodi, u najvažnijim temama nije došlo do dogovora, i to prije svega na relaciji Vučić-Devenport, dok je dosta više razumijevanja bilo kod američkog ambasadora.

Srbijanski list Blic podsjeća da je Skot, u razgovoru sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, izrazio zabrinutost povodom „u posljednje vrijeme, zapaljive političke retorike u parlamentu Srbije, koja prevazilazi diplomatske standarde“, i da je izrazio uvjerenje da će se Vlada „oštro suprotstaviti i boriti protiv ove štetne retorike“. 

Skot je tu prije svega mislio na ispade lidera SRS Vojislava Šešelja, koji je nedavno za skupštinskom govornicom rekao da je lično Skot pritiskao Republičku izbornu komisiju i Republički zavod za statistiku, da je uticao na izborne rezultate i da se miješa u državnu politiku, zbog čega ga „treba eliminisati'“, stoji u članku Blica.

List dodaje da nije mali broj onih koji vjeruju da Vučić, otkazivanjem sastanaka u Briselu i Njujorku, šalje poruku da bi zbog pritisaka mogao da razmisli o tome da se više fokusira na saradnju sa Kinom i Rusijom.

Posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga, a potom i dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva dodatni su argument Vučiću, koji primjenjuje taktiku vruće-hladno, istu onu kakvom se služe njegovi partneri sa Zapada, piše Blic. 

Vučić mudro koristi trenutnu atmosferu za manevrisanje, prenosi list Blic izjavu političkog analitičara Dušana Janjića, koji takođe ukazuje i da su sastanci sa evropskim i američkim zvaničnicima odloženi, a ne otkazani, i da od toga ne treba praviti skandal, pošto za to vrijeme traju intenzivni kontakti na ministarskom nivou, stoji u današnjem izvještaju novinske agencije Tanjug.

 

#Region