Članak

Ko će biti direktor Opće bolnice: UO u srijedu bira između Kravića i Mušanovića

Podsjećamo, nakon imenovanja bivše direktorice Sebije Izetbegović na čelo UKCS-a za v.d. direktora izabran je dr. Sead Bašić. Njegov mandat ističe u julu ove godine.

Upravni odbor JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ u srijedu će održati sjednicu na kojoj će izabrati novog direktora između dva prijavljena kandidata dr. Zlatka Kravića, uposlenika ove bolnice i dr. Adnana Mušanovića specijaliste interne medicine na KUM-u UKCS-a, piše bh. novinska agencija Patria.

Podsjećamo, nakon imenovanja bivše direktorice Sebije Izetbegović na čelo UKCS-a početkom januara 2016. za v.d. direktora izabran je dr. Sead Bašić. Njegov mandat ističe u julu ove godine.

Biografije kandidata

Mr.med.sci.dr. Adnan Mušanović, rođen je 8. decembra 1974. godine u Kaknju, gdje je završio osnovnu školu. Srednju medicinsku školu završio je u Zenici, a diplomirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 2004. godine. Specijalistički ispit iz interne medicine položio je 2010. godine, na Klinici za unutrašnje bolesti UKCS.

Postidiplomski studij općeg smjera pohađao je na na Medicinskom fakultetu u Tuzli od 2008. do 2010. godine. Magistarski rad „Uticaj dužine hemodijalize i parametara inflamacije na ciljni hemoglobin u bolesnika na hroničnoj hemdijalizi“ odbranio je 2012. godine. Trenutno je na doktorskom studiju. 

Dr. Mušanović počeo je raditi 2004. godine u Domu zdravlja Kakanj, 2005. prelazi u Kantonalni zavod medicine rada u Zenici,  a od 2006. do 2013. godine radio je u Kantonalnoj bolnici Zenica. Na KUM UKCS-a prelazi 2013. godine. Aktivan je član Udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega BiH.

Dr. Zlatko Kravić zastupnik je SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Rođen je 1957. godine. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu je diplomirao 1982. godine, nakon čega ga profesionalni put odvodi u Travnik, gdje radi u tamošnjem domu zdravlja i bolnici.

Početkom 1992. godine započinje profesionalni angažman na Traumatološkoj klinici KCU Sarajevo, kao opći hirurg. Do 1996. godine angažiran je u Ratnoj bolnici Dobrinja, te kao Načelnik saniteta 5. motorizovane brigade AR BiH. U periodu 1996-1998 godina načelnik je Sanitetsko-veterinarskog odjeljenja Generalštaba AR BiH, a nakon toga do 2004. godine načelnik Sanitetsko-veterinarskog odjeljenja Federalnog ministarstva odbrane. Tokom 2007. godine postao je voditelj hirurškog odjeljenja General Hospital Ghadamis u Libiji, a od 2010. ponovno radi u Sarajevu kao opći kirurg Opće bolnice. Po činu je pukovnik AR BiH, te nosilac odlikovanja Srebreni štit. 

#BiH