Članak

Ministar Kazazović imenovao Đenanu Alispahić na čelo OŠ Hadžići koja nije ni upisana u Registar

O Đenani Alispahić agencija Patria pisala je i ranije, a ovim imenovanjem potvrdio se kriminal u režiji ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića i Vlade KS.

Vlada KS danas je dala saglasnost na imenovanje direktora u četiri škole u Kantonu Sarajevo, a kao direktorica Osnovne škole “Hadžići” imenovana je Đenana Alispahić, profesorica razredne nastave, dok će Muhamed Čović, profesor sporta i  tjelesnog odgoja u naredne četiri godine obavljati funkciju direktora u Osnovnoj školi “6.mart”. 

Ovaj scenario već je ranije objavila agencija Patria, a ovim imenovanjem potvrdio se kriminal u režiji ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića i Vlade KS.

Alispahić je bila dugogodišnja direktorica Osnovne škole „6.mart“, a plan da preuzme novoizgrađenu školu dogovoren je još u ljeto 2015. godine sa ministrom Kazazovićem. No, OŠ „Hadžići“ još uvijek nije upisana u Registar osnovnih škola niti je ima na listi osnovnih škola u KS koja se nalazi na stranici Ministarstva obrazovanja KS.

Krajem decembra 2015. godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS objavilo je Konkurs za izbor direktora JU Osnovne škole Hadžići u Hadžićima. Na taj konkurs prijavila se samo Alispahić koja je tada bila direktorica Osnovne škole „6. mart“ Hadžići.

Istina je da OŠ „6. mart“ radi punim kapacitetom i ima više do 1.200 učenika, te je zbog toga izgrađena nova škola. Izbor direktora OŠ Hadžići obavljen je upravo u prostorijama OŠ "6. mart" Hadžići.

Alispahić je još u septembru 2015. godine podijelila nastavni kadar i učenike na dvije smjene. Učenici su podijeljeni po mjestu stanovanja, odnosno teritorijalnoj pripadnosti, jednoj ili drugoj školi. Nastavnici su podijeljeni prema ličnom direktoricinom stavu (uglavnom su mlađi ljudi određeni u novu školu, kojima je ona potpisivala rješenja o prijemu u radni odnos). Dakle, Alispahić je mjesecima pripremala teren za prebacivanje u drugu školu.

Patria je ranije pisala da će na njeno mjesto zasjesti Muhamed Čović, uposlenik OŠ „6.mart“ što se i dogodilo.

Ministar Kazazović u svom pisanom odgovoru koji je dostavio Patriji u januaru ove godine naveo je: 

- Ako je Đenana Alispahić izabrana za direktoricu to ne znači i da je imenovana. Prije imenovanja potrebno je da Školski odbor pribavi saglasnost Vlade KS putem Ministarstva, a ako bi bila i imenovana dužna bi bila da podnese ostavku u OŠ „6. mart“ – naveo je Kazazović.

Kazazović je tada potvrdio i da je izbor direktorice koji se obavio u prostorijama JU OŠ „6. mart“ sasvim razumljiv, jer u novoosnovanoj školi ne postoje uslovi za takve aktivnosti.

On je kazao i da OŠ "Hadžići" nije upisana u Registar osnovnih škola i da će to biti učinjeno „kada se steknu svi potrebni uslovi za rad škole koji još uvijek nisu ispunjeni“. Do danas, očito, nisu ispunjeni uslovi.

Što se tiče podjele učenika i nastavnog kadra koji je direktorica Alispahić obavila još pred početak školske 2015/2016 godine to je urađeno na zahtjev Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

- Materijal je Ministarstvu dostavljen 18.08.2015. godine i nismo imali nikakvih pisanih pritužbi – kaže Kazazović.

Kako je Alispahić izabrana

Inače, sam proces izbora direktorice obavljao se u posljednji čas jer je sve urađeno za vrijeme privremenog Školskog odbora. No, krenimo redom. 

Vlada KS 15. oktobra 2015. godine donosi Rješenje o imenovanju vršilaca dužnosti predsjednika i članova Školskog odbora JU OŠ "Hadžići". Suada Kalem, v.d. predsjednice Školskog odbora tražila je saglasnost za raspisivanje konkursa za izbor i imenovanje direktora škole, a saglasnost je dalo Ministarstvo 21.12.2015. godine. Konkurs se raspisuje 30. decembra 2015. godine a prijavljuje se samo Đenana Alispahić koja je direktorica OŠ „6. mart“. Čitava procedura obavljena je i tempirana baš za novogodišnje praznike zbog isteka mandata direktorice Alispahić u ovoj školi, te zbog plana da zasjedne na čelo druge škole i tako se obezbijedi za naredni mandat. Izbor je održan 20. januara 2016. godine.

Školska godina trebala bi početi tek od septembra 2016. godine ako i do tada bude upisana škola u registar.

#BiH