Članak

Žalbeno vijeće Tribunala donosi konačnu presudu protiv Župljanina i Stanišića

Tribunal je danas i zvaničnio potvrdio da će Žalbeno vijeće u slučaju Miće Stanišića i Stojana Župljanina, dvojice bivših visokih dužnosnika bosanskih Srba, donijeti presudu u četvrtak, 30. juna 2016.

Tribunal je danas i zvaničnio potvrdio da će Žalbeno vijeće u slučaju Miće Stanišića i Stojana Župljanina, dvojice bivših visokih dužnosnika bosanskih Srba, donijeti presudu u četvrtak, 30. juna 2016. godine, u 15 sata 30 minuta.

Mićo Stanišić se predao Tribunalu 11. ožujka 2005. Stojan Župljanin je uhapšen od srpskih vlasti i doveden u pritvorsku jedinicu Tribunala 21. juna 2008. godine. Raspravno vijeće odobrilo prijedlog tužiteljstva da se ova dva slučaja objedine u septembru 2008. godine. Glavna rasprava je započela 14. septembra 2009. godine, a završena 1. juna 2012. Proces je trajao 354 dana, uz  dokaze 199 svjedoka i 4.400 dokumenata u dokaznom materijalu.

Žalbena rasprava održana je 16. decembra 2015. godine.

Mićo Stanišić, bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, i Stojan Župljanin, bivši načelnik regionalnog MUP-a Banjaluke, optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata, čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka, bosanskih Hrvata, i drugih nesrba s teritorija planirane srpske države u Bosni i Hercegovini. Sudsko vijeće je zaključilo da su Stanišić i Župljanin sudjelovali u ovom zločinačkom poduhvatu i da su mnogi od svirepih zločina počinjeni u brojnim općinama u BiH.  Sudsko vijeće je osudilo i Stanišića i Župljanina po 22 godine zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u razdoblju između aprila i decembra 1992. godine u BiH.

 

#BiH