Članak

FBI nastavlja istragu: Da li je Noor Salman znala da se planira masovni napad?

Supruga napadača na klub u Orlandu tokom kojeg je usmrćeno 49 osoba i povrijeđeno 53, mogla bi se suočiti sa krivičnom prijavom ukoliko FBI istraga pokaže da je znala da Mateen planira napad.

Supruga napadača na klub u Orlandu tokom kojeg je usmrćeno 49 osoba i povrijeđeno 53, mogla bi se suočiti sa krivičnom prijavom ukoliko FBI istraga pokaže da je znala da Mateen planira napad, izvještava britanski Guardian, prenosi NAP.

Noor Zahi Salman je navodno kazala agentima da je pokušavala odgovoriti supruga Omara Mateena od napada na noćni klub, koji se smatra najtežim oružanim napadom u američkoj historiji.

Predsjedavajući sigurnosnog podkomiteta za kontraobavještajni rad i terorizam Peter King, izjavio je za MSNBC nakon zatvorenog brifinga u utorak:

- Ako se ispostavi tačnim da je znala za to i pokušavala ga odgovoriti, onda će se protiv nje poduzeti mjere, s tim da postoji mogućnost da je možda bila i više umiješana – sve to treba istražiti, tvrdi King.

- Mogućnost da Mateen (29) nije radio sam već da je imao podršku drugih pojedinaca ili grupa je sada u fokusu istrage FBI. Ako postoji još neko s kim je radio, s kim je razgovarao o ovom, ko je znao za ovo, istraga se sada time bavi, dodao je King.

Koristeći se poluatomatskim oružjem AR-15 i pištoljem, Mateen je otvorio vatru u klubu rano ujutru u nedjelju, te je tokom naredna tri sata držao taoce i ubijao redom sve dok ga SWAT tim nije oborio. Posljednja obdukcija od ukupno 49 završena je u utorak.

Citirajući zvanični policijski izvor, Reuters tvrdi da da bi Salman mogla biti optužena već u srijedu.

Senator Angus King, član Obavještajnog komiteta američkog senata izjavio je za CNN:

- Čini se da je Salman imala saznanja o tome šta se dešava. Ona je sada osoba od interesa, čini se da sarađuje i može nam osigurati značajnu informaciju.

NBC je izvijestio da je Mateenova supruga pokušala odgovoriti napadača od planiranog terora, te da je bila s njim kada je kupovao municiju i futrolu. Kazala je FBI-u da ga je jedne prilike odvezla do kluba jer ga je želio osmotriti.

Na osnovu podataka iz Mateenovog telefona, FBI će pokušati ustanoviti da li je ranije posjećivao klub, piše Associated Press. Izvještaji takođe govore o tome da je u posljednje dvije godine Mateen posjećivao stranice interneta na kojima se nalazi islamistički militantni sadržaji.  

Nova sazanja ukazuju i na mogućnost da je Mateen imao dileme u pogledu vlastite seksualne orjentacije.

Mateenova bivša žena Sitora Yusufiy je kazala CNN-u da ne zna da li je on homoseksualac ali je dodala:

- Nakon što smo se vjenčali, priznao mi je svoju prošlost i to da je jako volio posjećivati klubove i noćni život, i imao je mnogo fotografija iz tog perioda. Mislim je to njegova strana ili dio njega koji je proživio ali nije želio da svako zna za to.

Saslušavan u dva navrata od strane FBI, Mateen je bio u vladinoj evidenciji potencijalnih terorista 10 mjeseci prije no što je uklonjen.

#Svijet