Članak

Masovna okupljanja na Olimpijskim igrama u Riju nose rizik od Zika virusa

Postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost, zaključeno je. Ojačat će se nadzor, kontrola prenosnika bolesti, rizika komunikacije, kliničke zaštite, mjera sigurnijih putovanja, te istraživanja i razvoj pr

Svjetska zdravstvena organizacija sinoć je raspravljala  o potencijalnim rizicima od Zika virusa u vrijeme masovnih okupljanja, uključujući Olimpijske i Paraolimpijske igre zakazane za august i septembar 2016. u Rio de Janeiru, u  Brazilu, stoji na zvaničnoj web stranici Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi novinska agencija Patria. 

Odbor za Hitnu zdravstvenu zaštitu Svjetske zdravstvene organizacije je izvijestio o dosadašnjoj borbi pritiv zaraze Zika virusom. Rizik zaraze Zika virusom je evidentiran u Brazilu, Cabo Verdeu, Kolumbiji, Francuskoj i SAD-u. Navedeni su potencijalni rizici prenosa Zika virusa sa masovnim okupljanjima na predstojećim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost, zaključeno je. Ojačat će se nadzor, kontrola prenosnika bolesti, rizika komunikacije, kliničke zaštite, mjera sigurnijih putovanja, te istraživanja i razvoj proizvoda za prevenciju i zaštitu od virusa.

Odbor je naveo savjete za sprečavanje infekcije kod međunarodnih putnika:

- Trudnice treba upozoriti da ne putuju u područja u kojima je evidentiran Zika virus. Trudnice čiji seksualni partneri žive u ili putuju u područja sa Zika virusom trebaju osigurati siguran seksualni kontakt ili se suzdržati od seksa za vrijeme trudnoće. Zika virus se, inače, prenosi ubodom komarca ili seksualnim kontaktom. Povoljna je okolnost što će se Olimpijske i Paraolimpijske igre održati u vrijeme brazilske zime kada je mogućnost zaraze minimalna. 

#Svijet