Članak

Rasprava o Javnom RTV sistemu: Poslanici HDZ-a u Parlamentu se hvale da ne plaćaju RTV taksu!?

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić danas je pred poslanicima Parlamenta,

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić danas je pred poslanicima Parlamenta, piše Patria.

Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da nema potrebe za ovim zakonom.

- Uvođenjem ovih Fondova uvodi se nova konfuzija i u suprotnosti je sa Zakonom o zaštiti potrošača. Mi se samo pomičemo od mjeseca do mjeseca, ali ovo nije rješenje. Dovodi se sada u pitanje kako uskladiti evidenciju – istakao je Lovrinović.

Interesantno i skandalozno jeste da su skoro svi poslanici iz HDZ-a na čelu sa Borjanom Krišto kazali da ne plaćaju RTV taksu. Čak je Kožul u svom izlaganju kazao da su to od njega tražili njegovi birači!?

Podsjećamo, kako bi bio spriječen kolaps javnog RTV sistema, prvenstveno BHRT-a, predstavnici SDA i SBB-a u zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine predložili su izmjene i dopune Zakona kojim bi se omogućilo stabilno i održivo finansiranje. Njihov prijedlog na tragu je dosadašnjih rješenja, ali nudi novine.

Predložene izmjene ne bi vremenski ograničavale sistem naplate takse. Predloženo je da se prihodi od RTV takse uplaćuju direktno na jedinstveni račun, a potom raspodijele na FTV, RTRS, i BHRT u omjeru 25, 25 i 50 posto.

Kako bi se premostila kriza u kojoj se našao javni servis BiH predloženo je da se u finansiranje uključe, osim javnih emitera, BH Telecoma i kablovski emiteri. Tako bi se prikupljala sredstva koja bi omogućila funkcioniranje javnog bh. servisa sve do formiranja fondova koji bi vršili naplatu RTV takse.

Amir Fazlić kao jedan od predlagača kazao je da oni prihvataju amandmane, ali da se skrati rok djelovanja. Šefik Džaferović (SDA) istakao je da se do 30. juna ovo pitanje treba riješiti.

- S pravom su uprte oči u nas kada je u pitanju budućnost javnih emitera. Ukoliko mi to ne uradimo ne znam šta bi moglo biti. 27. juna se treba izjasniti u drugom čitanju, pa treba skratiti amandmansku fazu. Nije ovo trajno rješenje, ali treba da razriješi postojeće stanje – kaže Džaferović.

On je dodao da zna da postoje stranačka neslaganja, ali da to treba ostaviti po strani.

- Ovo je trenutak kada treba da nađemo rješenje. Tačno je da je Odbor sistema taj koji određuje sistem naplate, ali ne može bez zakonskog rješenja. Zato nam je potreban ovaj zakon. Dajmo danas šansu da ovaj zakon bude usvojen u prvom čitanju, sjednemo na Komsiji i dogovorimo se da bismo 27. juna imali konačan zakon – kaže Džaferović.

Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je da je evidentno da imamo problem, ali se obrušila na rad RTRS-a.

- Imamo jedan javni servis koji laže, a što je ustanovila Komisija danas. Čak i kolege koje kontrolišu taj rad vide to. Da li je taj javni servis u službi ugrožavanja ako ne entiteta, onda i države. Ja ne plaćam RTV taksu, jer ne želim imati takav servis – kazala je Pandurević čitajući neke naslove s RTRS-a koji su u posljednja dva dana osvanuli na ovom emiteru.

Ona je dodala da neće podržati ovaj prijedlog i da treba utvrditi da li Javni servis zaista radi u službi građana.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je da jedan dio građana BiH zbog uređivačke politike ne osjeća javni servis kao svoj servis. Kako je kazao, u RS-u to je opozicija jer RTRS služi kao propagandna mašina vlasti u tom entitetu, a u FBiH to su uglavnom pripadnici hrvatskog naroda. 

- Imate dijelove u BiH gdje se ništa ne poduzima protiv ljudi koji ne plaćaju taksu, a ima i dijelova poput Brčko distrikta gdje u roku od dva mjeseca dobijete prinudnu naplatu - rekao je Bosić te ponovio kako javni servis nije u funkciji svih građana.

- Zašto bismo plaćali nekoga ko nam radi o glavi - pitao je Bosić.

Mirsad Mešić iz SDP-a kazao je da se danas stiče dojam da je vladajuća koalicija uzela posao opoziciji s obzirom na raspravu unutar vladajućih stranaka.

Denis Bećirović iz SDP-a kazao je da će oni podržati prijedlog SDA i SBB-a.

- Ako ovaj prijedlog dana ne prođe pozivam visokog predstavnika da reagira - kaže Bećirović.

#BiH