Članak

Sindikat: Udar na Sarajevo-osiguranje je udar na državu Bosnu i Hercegovinu

Medijski nastupi premijera Fadila Novalića koji je mjesecima ranije najavljivao prodaju Sarajevo-osiguranja, nanijeli su ogromnu štetu na kredibilitetu same kuće

Udar na Sarajevo-osiguranje znači udar na Bosnu i Hercegovinu, poručili su iz sindikata ove kompanije, nakon što je Vlada FBiH zakazala prodaju 45 posto vlastitog udjela u najvećoj domaćoj osiguravajućoj kući u Bosni i Hercegovini, koja posluje uspješno.

Prodaja dionica zakazana je za 23. juni, na vanrednoj aukciji u Sarajevu, piše Patria.

Predmet prodaje bit će 2.108.469 dionica Sarajevo-osiguranja. Cijena iznosi 12,99 KM po dionici.

Zijad Jukić iz Sindikata Sarajevo-osiguranja upozorava u razgovoru za Patriju da će sindikat podržati transparentnu prodaju Sarajevo-osiguranja, ali da će reagirati na svaki pokušaj urušavanja ove kompanije.

Sarajevo-osiguranje se nalazi na vrhu među 25 društava za osiguranje u BiH. Sa 70 ispostava u svim većim gradovima BiH u prošloj godini su imali 28,3 miliona KM riješenih šteta svih vrsta osiguranja. Na tržištvu su više od 70 godina.
Sumnja se da bi kompaniju sada mogla preuzeti neka od konkuretnih osiguravajućih kuća, koja će nakon toga ugasiti Sarajevo-osiguranje.

- Kompanija kao brend mora ostati, bez obzira ko bio novi vlasnik. Ukoliko primjetimo da firma odlazi u ruke nekome ko će je ugasiti, spremni smo na proteste i blokadu imovine naše osiguravajuće kuće – upozorava Kulić.

Ekonomski stručnjaci smatraju da je indikativno da Vlada dionice prodaje za nešto više od 27 milion KM. Samo dvije zgrade Sarajevo-osiguranja u Titovoj ulici u Sarajevu i Čobaniji skoro da vrijede toliko.

Vlada Fadila Novalića prodaju najveće bh. domaće osiguravajuće kuće pravda pritiscima iz MMF-a. Iz Vlade tvrde da im MMF ne želi dati kredit dok ne prodaju Sarajevo-osiguranje.

Jukić podsjeća da je čudno to da je Vlade, prije nego je objavljena informacija o prodaji Sarajevo-osiguranja, krenula u kampanju protiv vlastite kompanije.

Bivši direktor kompanije Midhat Terzić dao je ostavku, nakon snažnih političkih pritisaka. Za v.d. direktora imenovan je Arif Kulić, raniji direktor tehničkih pregleda Osing-osiguranje inženjering d.o.o., koji su također u vlasništvu Sarajevo-osiguranja.

Premijer Fadil Novalić mjesecima je ranije najavljivao prodaju Sarajevo-osiguranja, što je nanijelo ogromnu štetu na kredibilitetu same kuće, piše Patria.

 

#BiH