Članak

Podijeljena pozicija: Pao prijedlog SDA i SBB-a o Javnim servisima

Poslanici Predatavničkog doma PSBiH nisu usvojili prijedlog SDA i SBB-a koji su stavili na dnevni red kako bi bio spriječen kolaps javnog RTV sistema, prvenstveno BHRT-a.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH nisu usvojili prijedlog SDA i SBB-a koji su stavili na dnevni red kako bi bio spriječen kolaps javnog RTV sistema, prvenstveno BHRT-a, piše agencija Patria.

Njihov prijedlog nisu podržali koalicioni partneri HDZ BiH i SDS, a na sjednici nisu prisutni zastupnici iz reda SNSD-a.

Interesantno je da je opozicija podržala ovaj prijedlog. Šefik Džaferović zatražio je novu sjednicu samo na ovu temu u roku od tri dana, jer na sjednici nema jedne trećine poslanika. S obzirom da nije bilo entitetske većine prijedlog ide na dodatno usaglašavanje.

- Ne možemo čekati 27. juni - kazao je Džaferović.

Borjana Krišto kazala je, pak, da treba biti principijelan i da se ponašaju kolegijalno.

Podsjećamo, SDA i SBB-a u zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine predložili su izmjene i dopune Zakona kojim bi se omogućilo stabilno i održivo finansiranje. Njihov prijedlog na tragu je dosadašnjih rješenja, ali nudi novine.

Predložene izmjene ne bi vremenski ograničavale sistem naplate takse. Predloženo je da se prihodi od RTV takse uplaćuju direktno na jedinstveni račun, a potom raspodijele na FTV, RTRS, i BHRT u omjeru 25, 25 i 50 posto.

Kako bi se premostila kriza u kojoj se našao javni servis BiH predloženo je da se u finansiranje uključe, osim javnih emitera, BH Telecom i kablovski emiteri. Tako bi se prikupljala sredstva koja bi omogućila funkcioniranje javnog bh. servisa sve do formiranja fondova koji bi vršili naplatu RTV takse.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojena je o poslaničkoj inicijativi Denisa Bećirovića kojom Predstavnički dom poziva nadležne organe Grada Mostara da, u najkraćem roku, ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena zvaničnika fašističke Neovisne države Hrvatske Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

#BiH