Članak

Napadi iz RS-a: Jukiću, ako nisi mogao izdržati pritisak, zašto nisi dao ostavku, povuci odluku!?

Ona je dodala da je nastala kriza i da Jukić ukoliko nije mogao izdržati pritisak trebao je ponijeti ostavku.

U Sarajevu je nastavljena hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj se razmatra Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, piše Patria.

Na sjednicu su stigli i poslanici SNSD-a koji su bojkotovali redovnu sjednicu koja je održana danas, jer su zahtjievali prvo održavanje hitne sjednice, pa tek onda redovne.

Dušanka Majkić, poslanica SNSD-a kazala je da je trebalo ovu sjednicu održati prije redovne, jer bi možda ishod bio drugačiji.

- Žalosna sam što vidim ovdje dva ministra. Ovo nema ni u Africi da se ovako izvršna vlast ponaša. Ne mogu da vjerujem da je VM bez ijedne riječi bukvalno prepisujući tekst Agencije za statistiku ne osjećajući nikakvu odgovornost ni da kaže riječ o tome – istakala je Majkić.

Ona je dodala da je Vijeće ministara organ koji imenuje direktora Agencije, potpisali su Memorandum s IMO-om...

- Sve je ovo razlog da Vijeće ministara ima nešto da kaže. Lako ću dokazati da direktor Agencije nije postupio u skladu sa zakonom kada je objavljena jedinstvena metoologija obrade podatka – kaže Majkić.

Poslanica SNSD-a istakla je da se pozivanjem o Zakonu o popisu RS-a ne može biti pravni okvir za objavu metodologije.

Majkić se hronološki prisjetila svih sastanaka i dogovora te se zapitala da li je bilo pritisaka, posebno se osvrćući na datum kada je Velimir Jukić, direktor Agencije dao izjavu u Tužilaštvu BiH.

Majkić je predložila zaključke i to da se Vijeće ministara izjasni o postupku Jukića, da Agencija predloži usaglašeni program obrade sa entitetskim zavodima i da se produži rok za objavu rezultata Popisa.

Aleksandra Pandurević poslanica SDS-a zapitala se šta se moglo desiti za jedan dan, pa da Jukić donese odluku. Ona je također pozvala kolege u Parlamentu da pozovu Jukića da povuče ovu odluku.

- Svjesno i namjerno se zanemaruje odluka o osnivanju Agencije u kojoj ne piše da je direktor Agencija. Sve odluke moraju se donijeti koncenzusom direktora i njegova dva zamjenika - istakla je Pandurević, dodajući da će oni uložiti prigovore sudovima.

Ona je dodala da je nastala kriza i da Jukić ukoliko nije mogao izdržati pritisak trebao je podnijeti ostavku.

Podsjećamo, Agencija za statistiku BiH odnosno direktor Velimir Jukić potpisao je 18. maja odluku o jedinstvenom programu obrade podataka Popisa stanovništva u BiH 2013. Ovom odlukom spornih 196.000 popisnica ostaju kao rezidenti, što zapravo najviše i smeta.

U isto vrijeme, zamjenik direktora Agencije za statistiku Miljan Popić izrazio je neslaganje sa odlukom o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, te je istakao da nisu usvojeni i da prilikom obrade podataka neće biti primijenjen nijedan od zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske. 

#BiH