Članak

Krah akademske zajednice u Bihaću: Nema novca za gostujuće profesore

Vlada Unsko-sanskog kantona odbila je platiti smještaj za gostujuće profesore Univerziteta u Bihaću, koji dolaze iz drugih gradova, kako bi predavali studentima.

Vlada Unsko-sanskog kantona odbila je platiti smještaj za gostujuće profesore Univerziteta u Bihaću, koji dolaze iz drugih gradova, kako bi predavali studentima.

To ne samo da je izazvalo razočarenje kod profesora, već i ljutnju. Neki od njih najavili su prekid saradnje sa Bihaćkim univerzitetom, nakon čega bi Univerzitet mogao zapasti u probleme.

Univerzitet u Bihaću jedan je od bh. univerziteta, kojeg posljednjih mjeseci tresu skandali, oko izbora rektora. Ali, tu su i drugi problemi. Profesori sada upozoravaju da Vlada troši stotine hiljada KM na luksuzne automobile i skupocjene restorane, a za to vrijeme nema novca za obrazovanje mladih, piše Patria.

Profesor Zlatan Begić, koji na Pravni fakultet u Bihać dolazi iz Tuzle, nekoliko dana u sedmici, kako bi predavao tamošnjim studentima, dočeko je na recepciji hotela ceduljicu na kojoj piše da krevet nije rezervisan za njega.

- To znači da ja trebam platiti tri nočenja, pored toga što plaćam prevoz do Bihaća i nazad kako bih besplatno radio... – rekao je dr. Begić za Patriju.

- I sve to traje pune dvije godine! – dodaje.

On je rekao da njegove studente neće ostaviti na cjedilu na samom kraju godine, ali je odlučio da svojim novcem i radom više ne želi podržavam neozbiljnost Vlade Unsko-sanskog kantona. 

- Neka studenti pitaju Vladu kako je moguće da imaju novca za limuzine, pratnje, bezobrazno velike plate, pa komisije, pa za zapošljavanje familije, pa za stranke, a nemaju novca za najosnovnije troškove izvođenja nastave i studija na Univerzitetu – rekao je Begić. 

Na čelu Vlade USK je SDA-ov premijer Izudin Saračević, piše Patria.
    

 

#BiH