Članak

Jukić: Donio sam odluku bez saglasnosti zamjenika jer je vrijeme curilo

Velimir Jukić, direktor Agencija za statistiku BiH odbračajući se poslanicima u PDPSBiH kazao je da je tokom samih priprema za Popis stanovništva bilo je najava da bi moglo biti problema, pa je zato V

Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH obraćajući se poslanicima u PD PSBiH kazao je da je tokom samih priprema za Popis stanovništva bilo najava da bi moglo biti problema, pa je zato Vijeće ministara napravilo memorandum s  IMO-om, piše Patria.

- Što je vrijeme proticalo sve je teže bilo donijeti ovu odluku ili dokument koji će biti međunarodno uporediv. Odgovorno tvrdim da sam učinio sve da se dođe do dogovora. Mnogi su me pitali ima li to smisla, ja sam govorio ima sve dok ne bude upitan sam popis – kazao je Jukić.

On je dodao da su se trudili svi da do dogovora dođe.

- Ako je bilo dogovora da se produži rok ja to nisam znao niti sam čuo za taj sastanak u Predsjedništvu.. I ja bih na to pristao, jer smo mi informaciju Vijeću ministara napišemo tekst i on obiđe krug do entitetskih zavoda, pa na kraju imamo više primjedbi nego je sam tekst – kazao je Jukić.

Također, kazao je da je rok curio, da Vijeće ministara nije stavljalo na dnevni red zahtjev za prolongiranje objave...

- I tada sam bez saglasnosti zamjenika odlučio u skladu sa zakonom i obavezama potpisati odluku o metodologiji. Znali smo da nam je ostalo malo vremena. Dogovorili smo tada da ćemo raditi svaki dan da ovaj posao završimo. Dobili smo potvrdu EUROSTAT-a da je u skladu s međunarodnim standardima i u skladu s preporukama IMO tima – dodao je Jukić.

On je kazao da je u obradi potpuno isključen subjektivni faktor.

- To je veliki pomak naprijed u ovom procesu. Imamo pomoć i međunarodnih eksperata. Ono što ću na kraju reći jeste činjenica da ne sumnjam u naše dobre namjere, ali šta je logičnije pitati nekog sa strane pravog eksperta i rješenje je od mogućih najbolje – dodao je Jukić.

#BiH