Članak

GP BiH: Ministre Mektiću zaustavite Galića, Srabovića i Popovića u nezakonitim radnjama

Svi koji ne rade po željama trojca o kojem pišemo izloženi su mobingu. Molimo vas ministre Mektiću, poduzmite nešto i zaštite ljude koji rade u Graničnoj policiji BiH. Ova institucija mora održati svo

Grupa policajaca, pripadnika Granične policije BiH ponovo je uputila dopise glavnom državnom tužiocu Goranu Salihoviću, ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, direktoru SIPA-e Perici Staniću te direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću upozoravajući ih da već duže vremena u GP vlada haos, te da većina uposlenika, osim njih nekoliko koji su kreatori tog haosa, rade u strahu i zabrinutosti za legalan rad ove važne državne policijske agencije, piše novinska agencija Patria.

Podsjećanja radi, oni su u nekoliko navrata tražili da se u Graničnoj policiji provede istraga, koja će pokazati da su Zijad Srabović, Vladimir Popović i Novak Džida umiješani u brojne nezakonitosti. Mektić je, nakon što je dobio jedan od njihovih dopisa, zaustavio davanje „Zlatne policijske značke“ ovom trojcu.

-To nam je dalo nadu da će i naš direktor Galić, ali i ostali nadležni krenuti u obračun sa onima koji svojim aktivnostima samo štete Graničnoj policiji. Ranije smo upozoravali na konkurs za činovanje u čin glavni inspektor, koji je poništen. Direktor Galić je potom oformio novu komisiju, koja je ustvari bila stara komisija, samo što je jedan član koji je upozorio Galića na nezakonitosti Vladimira Popovića zamijenjen. Riječ je o Nerminu Mrkaljeviću, koji je bio predsjednik komisije, a umjesto njega je imenovan Velislav Kovač, a za zamjenika Vladimir Popović.

Nakon što je poništio prvi konkurs, Galić je Novaku Džidi dao pohvalu, a ranije i novčanu stimulaciju čime je pokušao stvoriti uslove da bude činovan u glavnog inspektora, na mjestu načelnika Ureda za obuku. I Zijad Srabović je imao svog kandidata za čin glavnog inspektora Fahru Ibrića koji je trebao doći na mjesto načelnika Centralnog istražnog ureda., stoji u dopisu grupe policajca, koji napominju da nemaju ništa protiv Fahre Ibrića kojeg smatraju vrijednim i poštenim, ali da je nefer prema Adnanu Kosovcu koji ima najbolje reference i ispunjava sve uslove za činovanje na mjesto načelnika Centralnog istražnog ureda.

-Na mjesto načelnika Centralnog istražnog  ureda od 1. juna Galić je postavio Semira Pašanbegovića, tako da je sada ostalo upražnjeno mjesto načelnika TU Aerodrom. Tako su Adnana Kosovca zaustavili u napredovanju u Centralnom istražnom uredu, jer Galiću i Sraboviću ne treba profesionalac, već poslušnik. Odlično poznajemo Kosovca, i znamo da nikada ne bi bio ničiji poslušnik, već bi profesionalno kao i do sada obavljao svoje poslove. Šta će biti sa Pašanbegovićem kojeg su imenovali pokazat će vrijeme. Da li će pristati na Galićeve i Srabovićeve zahtjeve za obavljanjem „prljavih poslova“., pitaju se policajci.

Ističu, da sada nije teško pretpostaviti šta će Galić. Srabović i Popović uraditi sljedeće. Raspisat će, navode u svom dopisu, konkurs za načelnika TU Aerodrom, oformiti svoju komisiju te sa još nekom stimulacijom pogurati Novaka Džidu da prođe za ovu poziciju i dobije čin glavnog inspektora.

-Nezamislivo, nevjerovatno i skandalozno, priznat ćete poštovani ministre Mektiću. Nadamo se da će neko zaustaviti ovaj kriminal, jer je ovo klasična "zloupotreba službenog položaja"!

A zašto trio: Galić-Srabović-Popović ne žele Kosovca na čelo Centralnog istražnog ureda jasno je svima! Ne bi sa Kosovcem mogli raditi ono što je radio do sada, Vladimir Popović-Načelnik Ureda za profesionalne standarde i  unutrašnju kontrolu, a to su lične osvete, "privatne istrage" kroz unutrašnje istrage i istrage koje su se radili u Centralnom istražnom uredu - Popović i Novak Džida!

Znate li vi ministre, tužioci, direktore Staniću koliko je izvještaja o počinjenom krivičnom djelu podnijela GP BiH - Tužilaštvu BiH, a one su odbačene jer nema osnovnih elemenata o pokretanju istrage? U pitanju su bile  "osvete" Galića-Srabovića-Popovića. Provjerite i uvjerite se:  Amra Aljić i Drago Ćorić, Branko Mijatović, Vlado Ćorluka, Svevlad Hofman, Zdravko Konjevod, Adem Salčin, Redžo Rasim i Ćazim Talić.

Svi navedeni izvještaji odbačeni su od strane Tužilaštva BiH. Svima njima je narušeno zdravlje i ugled, ali Galića, Srabovića i Popovića to uopće ne zanima, jer su im bitni samo njihovi ciljevi.

Centralni istražni ured ponovo je vršio istragu i napisao izvještaj o počinjenom krivičnom djelu  protiv Svevlada Hoffmana, protiv kojeg također unutrašnja kontrola provodi svoju istragu, a ne sumnjamo da će završiti na  disciplinskom postupku. Isto tako Ćazim Talić je po drugi put kažnjen disciplinski, samo zato jer je radio po zakonu

Svi koji ne rade po željama trojca o kojem pišemo izloženi su mobingu. Molimo vas ministre Mektiću, poduzmite nešto i zaštite ljude koji rade u Graničnoj policiji BiH. Ova institucija mora održati svoj ugled, a Galić, Srabović i Popović ga narušavaju, stoji na kraju dopisa grupe policijaca GP BiH. 

#BiH