Članak

EURO 2016 počeo neslavno: Novi sukobi navijača i policije

Sinoć je u novim sukobima engleskih navijača i francuske policije u Lillu uhapšeno 36 osoba. Britanski oficiri spriječili su francuske sigurnosne snage da upotrijebe vodene topove, pišu britanski medi

36 osoba je uhapšeno u novim sukobima engleskih navijača i francuske policije sinoć u Lillu. Britanska policija angažirana da pomogne u rukovođenju operacijom, spriječila je da francuske sigurnosne snage upotrijebe vodene topove, pišu britanski mediji, prenosi NAP.

16 osoba je odvedeno u bolnicu u još jednom talasu sukoba koji su zasjenili šampionat.

Britanski policajci su odigrali ključnu ulogu u prevenciji eskalacije sukoba tako što su spriječili francuske sigurnosne snage da upotrijebe vodene topove.

Novi talas protesta krenuo je kada su navijači saznali da je uvedena zabrana točenja alkohola u restoranima i barovima. 

Britanci smatraju da je uvođenje njihovih policijskih snaga u operaciju „odigralo ključnu ulogu“.

- Saradnja sa Francuzima je bila odlična. Naši policajci su odigrali ključnu ulogu, i prevenirali eskalaciju situacije, kazao je pomoćnik šefa policije Mark Roberts.

Nekoliko stotina policajaca formiralo je živu barijeru između engleskih i francuskih fanova. Francuska strana je bacala pirotehnička sredstva na Engleze, a ruski navijači su se u toku noći posve povukli sa ulica Lilla.

 

#Svijet