Članak

Lagumdžija još traje: Zagrebačkoj kompaniji novi ugovor u Elektroprivredi BiH vrijedan 232.000 KM

Novinska agencija Patria u posjedu je obavještenja, sačinjenog u Elektroprivredi BiH krajem aprila ove godine, prema kojem se ugovor o održavanju SAP sistema i u 2016. godini dodjeljuje firmi b4b d.o.

Zagrebačka informatička firma b4b d.o.o dobit će novi ugovor u JP Elektroprivreda BiH, vrijedan više od 232.000 KM, na ime održavanja informacionog sistema SAP.

Novinska agencija Patria u posjedu je obavještenja, sačinjenog u Elektroprivredi BiH krajem aprila ove godine, prema kojem se ugovor o održavanju SAP sistema i u 2016. godini dodjeljuje firmi b4b d.o.o Zagreb.

Hrvatska kompanija do sada je iz Elektroprivrede BiH naplatila više od 11 miliona KM, samo na ime implementacije informacionog sistema SAP, ali je milione KM dodatno naplatila i po osnovu održavanja istog sistema.

Firmu b4b d.o.o Zagreb na IT tržište u Bosni i Hercegovini uveo je Zlatko Lagumdžija – a u Elektroprivredu BiH preko najbližeg saradnika Elvedina Grabovice, tadašnjeg direktora ove javne kompanije. Iako su i jedan i drugi danas naizgled daleko od najprofitabilnije firme u zemlji (obojica su predavači na Univerzitetu u Sarajevu i imaju privatne biznise), zagrebačka kompanija još uvijek drži monopol u Elektroprivredi BiH.

Posljednji posao firmi b4b d.o.o Zagreb dodijelit će Džemo Borovina, izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu u Elektroprivedi. Borovina je na tu poziciju imenovan kao kadar SBB-a, ali je on zapravo već godinama desna ruka Elvedina Grabovice i jedan od glavnih saradnika Zlatka Lagumdžije.

Iz JP Elektroprivreda BiH potvrdili su za Patriju da je ova javna kompanija do sada implementirala četiri SAP projekta, i da je sva četiri projekta implementirala kompanija b4b d.o.o Zagreb, ali više detalja ne žele otkriti.

Ukupna vrijednost ova četiri projekta iznosila je oko 11 miliona KM – rekli su iz Elektroprivrede BiH. Zatvoreni su za sve dalje informacije. Više od tri mjeseca iz Elektroprivrede ne žele govoriti o drugim detaljima koji se dovode u vezu sa implementacijom SAP projekta, poput toga koje su to druge firme koji su se pojavljivale na ovim javnim nabavkama kao i dodatnim iznosima novca koji je iz Elektroprivrede BiH završio direktno u Hrvatskoj.

Iz Elektroprivrede BiH ne žele govoriti ni o ugovorima između ove javne kompanije i privatnog preduzeća ALEM Sistem d.o.o Sarajevo. Osnivač ALEM Sistema je profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Fahrudin Oručević, također jedan od bliskih saradnika Lagumdžije, piše Patria.

Nastavlja se ...

#BiH