Članak

U Banja Luci sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica CEI-a

Jedan od najvažnijih i najvećih regionalnih skupova ministara vanjskih poslova trajat će dva dana. Sastanku u Banja Luci prisustvovat će i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o prošire

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative počeo je u Banja Luci.

Jedan od najvažnijih i najvećih regionalnih skupova ministara vanjskih poslova trajat će dva dana. Sastanku u Banja Luci prisustvovat će i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn. Najavljen je kao specijalni gost.

U Banja Luku je doputovao i šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz, njegov srbijanski kolega Ivica Dačić, ministri iz Italije, Mađarske, Bugarske, Makedonije Bjelorusije. Druge zemlje članice CEI-a, predstavljaju zamjenici ministra ili sekretari.

​Organizacija je formirana 1989. godine, a osnivači su simbolično bili Austrija, koja nije članica NATO-a, Italija, koja to jeste bila, Jugoslavija, koja je bila neutralna.

Jedan od prioriteta austrijske vanjske politike danas je stabilnost i povećanje kvaliteta života zemalja zapadnog Balkana, i istočnog susjedstva koje obuhvata Bjelorusiju, Moldaviju i Ukrajinu, piše Patria.

#BiH