Članak

Vlast izazvala finansijsku krizu: Da li je budžet Brčko Distrikta svjesno opljačkan

Vlast Brčko Distrikta je dovela ovu zajednicu u ozbiljnu finansijsku krizu. Sve više Brčaka na društvenim mrežama javno govori da ih vodi nesposobna i nekompetentna vlast u Distriktu. Vidljivo je to p

 

Vlast Brčko Distrikta je dovela ovu zajednicu u ozbiljnu finansijsku krizu. Sve više Brčaka na društvenim mrežama javno govori da ih vodi nesposobna i nekompetentna vlast u Distriktu. Vidljivo je to po stalnim finansijskim promašajima, piše novinska agencija Patria.

Prije svega, to je pokazao propust da se naplate prihodi od akciza, što je koštalo Distrikt oko 30 miliona maraka. Bankrot Bobar banke je Brčko koštao 22 miliona maraka. Dodatni trošak za fabriku vode je iznosio 2,4 miliona maraka, a novi penali za nepovlačenje kredita za izgradnju obilaznice u gradu iznose oko 1,3 miliona maraka. Taj iznos penala za, praktično jednu općinu, je gotovo identičan za čitavu Federaciju zbog nepovlačenja svih kredita u prošloj godini. 
 

Održano je i prvo ročište u kojem Distrikt Brčko tuži Bobar banku i traži povrat od 22 miliona KM koji su ostali zarobljeni u ovoj banci nakon bankrota. Potpuno je ispraženjen Fond zdravstvenog osiguranja sa 7,4 miliona KM, te još oko 1,5 miliona KM od Zavoda za zapošljavanje, što su bile najtragičnije posljedice.

U Brčkom sve više sumnjaju da je njihov grad namjerno opljačkan. Naime, bilo je dovoljno informacija i vremena da se izvuku sredstva iz Bobar banke. Tačnije, godinu dana prije objave bankrota Bobar banke, govorilo se o njenim dubiozama u poslovanju. HDZ-ov gradonačelnik Ante Domić se redovno brani, tvrdeći da vlast nije znala za loše stanje u Bobar banci.  

Ali, i pored svih sumnji o kojima se govorilo čak i među građanima, pare Distrikta su i dalje unošene u brčansku filijalu Bobar banke. Brčko Distrikt je, čak, svoja budžetska sredstva oročio u ovoj banci u januaru 2016. godine.

Zatim je sve sumnjive radnje  pokrio revizorski izvještaj, utvrdivši da je stanje finansija uredno. Niko do sada nije zatražio odgovornost za ovaj niz službenih prevara. Sve djeluje kao da je neko namjerno otimao sredstva Distrikta kako bi pokrio strašne dubioze, u čemu je direktno imala udjela politika na nivou entiteta.  

#BiH