Članak

Iz Banja Luke tvrde: Srbi nisu popisani, jer su kupili šljive koje su 2013. rodile ko lude!?

Popis stanovništva tema je koja je kako tvrde iz Republike Srpske uzburkala političku scenu, jer je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH donio odluku o jednstvenoj metodologiji obrade po

Popis stanovništva tema je koja je kako tvrde iz Republike Srpske uzburkala političku scenu, jer je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH donio odluku o jednstvenoj metodologiji obrade podataka kako bi rezultati mogli biti objavljeni do 1. jula, piše novinska agencija Patria.

Iz manjeg bh. entiteta dolaze razne konstatacije od toga da je sve urađeno mimo zakona, pa do toga da se traži povlačenje odluke, i na kraju i Jukićeva ostavka.

Prigovoreno je Jukiću da on nije Agencija, već direktor te ustanove i tako iz SNSD-a i SDS-a dolaze otrovne riječi, a glavni motiv svega su rezidenti odnosno nerezidenti. Upravo je zbog toga reagirao i Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH.

Ahmetović iznio stav da se poslanici, odnosno političari uopće ne trebaju baviti popiso, budući da se struka treba baviti tim pitanjem, naglašavajući da je suštinu zahtjeva iz RS-a iznio Radovan Karadžić devedesetih u istoj zgradi da ukoliko dođe do rata jedan narod će nestati.

– Bošnjaci nisu nestali, pa se sada kroz popis stanovništva pokušava one koji su protjerani, izgubili najmilije i silovani dovesti na mjeru koju je htio Karadžić – stav je Ahmetović.

No, srpski lobiji ne prestaju, a propaganda se širi munjevito. Posebno je građanima zazvonila izjava Aleksandra Radete, bivšeg predsjednika Gradske izborne komisije u Banja Luci. Naime, on je u jednim novinama iz RS-a poručio „da mnogi Banjalučlani nisu evidentirani, jer su u vrijeme popisa kupili šljive po selima. Ne zaboravite da su 2013. šljive rodile ko lude“.

Koliko je ozbiljno da se ovakve izjave prenose sami će građani procijeniti, ali je krajnje nekorektno podcjenjivati one koji vas biraju.

 

#BiH