Članak

SDP Tuzla pisao Tužilaštvu: Konkursom nacrtan profil kadra koji će se uhljebiti u Općini Lukavac

Radi se o kršenju zakona od strane općine Lukavac i Agencije za državnu službu. Konkursima se ne smiju propisivati dodatni uslovi osim onih koji su direktno vezani za konkretno radno mjesto i navedeni

Nekoliko mladih inženjera sigurnosti obavijestilo je Kantonalni odbor SDP u Tuzli o ozbiljnom kršenju zakona u proceduri raspisivanja konkursa za jedno radno mjesto „Stručni saradnik za mjere sklanjanja ljudi i materijalnih dobara, zaštite i spašavanja od rušenja i klizišta i zaštite okoliša u Službi civilne zaštite”. Za jednim izvršiocem konkurs je  raspisala Agencija za državnu službu BiH, piše novinska agencija Patria.

Kao poseban uslov navedeno je posjedovanje „Certifikata međunarodnih standarda i zakonske regulative iz područja sigurnosti i zdravlja na radu, požarne sigurnosti i zaštite okoliša u BiH“. Radi se o certifikatu koji je dodjeljen polaznicima Ljetnog univerziteta 2012. godine. Nakon toga se takav kurs više nije održao, pa je očigledno da se ovakvim oglasom nacrtao profil stranačkog kadra koga je nužno uhljebiti. 

Radi se o kršenju zakona od strane općine Lukavac i Agencije za državnu službu. Konkursima se ne smiju propisivati dodatni uslovi osim onih koji su direktno vezani za konkretno radno mjesto i navedeni u sistematizaciji, a posebno ne uslovi kojim će se diskriminirati bilo koji kandidat. 

Kantonalni odbor SDP-a uputio je ovo saopćenje i Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli da utvrdi prekoračenje ovlaštenja, nesavjestan rad, diskriminaciju na bazi prava na rad i namještanje zaposlenja. Očekujemo otvaranje istražnog postupka i odgovornost, objavili su iz ove stranke. Ovo je rijedak slučaj reagovanja neke stranke na nezakonito zapošljavanje.  

#BiH