Članak

Ministar vanjskih poslova Italije: Interes EU je da joj je priključi zapadni Balkan

Organizacija je formirana 1989. godine, a osnivači su simbolično bili Austrija, koja nije članica NATO-a, Italija, koja to jeste bila, Jugoslavija, koja je bila neutralna, piše Patria

Završen je današnji sastanak ministara vanjskih poslova zemalja CEI, koji se održava u Banja Luci. Najviše se razgovaralo o regionalnoj saradnji, EU integracijama, migracijama i terorizmu, piše Patria.

Jedan od najvažnijih i najvećih regionalnih skupova ministara vanjskih poslova trajat će dva dana. 

U Banja Luku je doputovao i šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz, njegov srbijanski kolega Ivica Dačić, ministri iz Italije, Mađarske, Bugarske, Makedonije Bjelorusije. Druge zemlje članice CEI-a, predstavljaju zamjenici ministra ili sekretari.

Ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentiloni Silveri izjavio je da je Italija bila na početku prilikom uspostavljanja CEI i sada tu imamo 18 država članica.

- Saradnja između ovih 18 zemalja iz Centralne Evrope je ključna za uspostavljanje mira, borbu protiv terorizma i rješavanje pitanja migracija. Javnosti bi trebalo da bude prikazano da ova saradnja se tiče i nekih infrastruktunih ulaganja, na primjer u aerodrome, puteve, tako da u CEI-u se razmatraju pitanja koja dovode do konkretnih projekata – reko je Gentiloni Silveri, javlja N1.

- Evropa će prevazići izazove i Italija je posvećena da se preduzmu novi koraci u ovom procesu i da ulaskom zemalja zapadnog Balkana u EU bude ostvaren uspjeh EU, tako da nije samo interes zemalja zapadnog Balkana da budu u EU nego je to interes i EU - rekao je ministar vanjskih poslova Italije. 

Organizacija je formirana 1989. godine, a osnivači su simbolično bili Austrija, koja nije članica NATO-a, Italija, koja to jeste bila, Jugoslavija, koja je bila neutralna, piše Patria.

 

#BiH