Članak

Starčević: Neko u CIK-u ukrao je listu sa 47 potpisa, sada u Zavidovićima ne možemo izaći na izbore

Prva stranka najavila je i podnošenje krivične prijave protiv uposlenika CIK BiH koji je odgovoran za nestanak liste sa 47 potpisa građana, te podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH zbog kršenja ljuds

Prva stranka BiH tvrdi da su iz Centralne izborne komisije BiH ponašali se neprofesionalno prema njihovim kandidatima i simpatizerima iz Zavidovića. Smatraju da su osporena ljudska prava za nekoliko kategorija stanovništva u Zavidovićima  da na zajedničkoj kandidatskoj listi izađu na izbore i daju svog kandidata za načelnika općine, piše novinska agencija Patria.

Na konferenciji za medije govorili su Elvir Starčević, predsjednik OO Prve stranke BiH u Zavidovićima, Besim Hasić, predstavnik radnika „Krivaja-Mobel“ i Redžo Seferović, predstavnik Udruženja Roma Zavidovići.

Starčević tvrdi da su u CIK predali liste sa potpisima 47 građana, među kojima su predstavnici SGV, Roma, radnici „Krivaje“, te ostale socijalne kategorije.

- Neko je ukrao listu na kojoj se nalazi 47 potpisa, među kojima je i moj i potpis Besima Hasića. Na toj listi su i potpisi radnika „Krivaje“. Lista je nestala, a u CIK-u su nas uvjeravali da nije ni predata. Mi tvrdimo da je lista predata, kaže Starčević dodajući da će čekati do 4. jula i vidjeti da li će njihova žalba biti usvojena.

- Ukoliko ne bude, 223 osobe koje su dale svoje potpise sa liste izaći će na proteste ispred zgrade CIK-a u Sarajevu, poručio je Starčević.

Prva stranka najavila je i podnošenje krivične prijave protiv uposlenika CIK BiH koji je odgovoran za nestanak liste sa 47 potpisa građana, te podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH zbog kršenja ljudskih prava. 

#BiH