Članak

Narodna skupština ne odustaje: Zatražili preispitivanje Odluke Ustavnog suda o Danu Republike Srpske

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine, kojim je predsjedavao predsjednik Nedeljko Čubrilović, na današnjoj sjednici u Banjaluci utvrdio je Zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda Bosne i H

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine, kojim je predsjedavao predsjednik Nedeljko Čubrilović, na današnjoj sjednici u Banjaluci utvrdio je Zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji se odnosi na 9. januar - Dan Republike Srpske.

Zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda BiH kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima, a odnose se na proslavu Dana Republike Srpske - 9. januara, nakon sjednice Odbora otpremljen je iz Narodne skupštine Republike Srpske Ustavnom sudu BiH na razmatranje. 

Rok za dostavljanje zahtjeva, po Pravilima Ustavnog suda BiH, je 25. juni. 

Tim Narodne skupštine za pripremu Prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH u ponedjeljak je okončao pripremu teksta zahtjeva koji je danas usvojio Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske. Nakon što je Zahtjev za preispitivanje Odluke potpisao predsjednik Narodne skupštine, otpremljen je Ustavnom sudu.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine 26. novembra 2015. godine ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

#BiH