Članak

Uskoro posebna sjednica NSRS-a na kojoj će se raspravljati o rezultatima Popisa iz 2013.

Član Predsjednišva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić pozvao je srpske predstavnike u Agenciji za statistiku BiH da ne daju kredibilitet rezultatima popisa koji treba da budu objavljeni.

Političari iz Republike Srpske još uvijek ne žele priznati rezultate Popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine, koje će Agencija za statistiku BiH početi objavljiva najkasnije od 1. jula, piše Patria.

SNSD, DNS, Socijalistička partija, SDS-K i narodni poslanik Ilija Stevančević podnijeli su predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću zahtjev za zakazivanje posebne sjednice NSRS-a, na kojoj će se raspavljati o rezultatima popisa. Tačan termin ove sjednice bit će poznat 20. juna, nakon sjednice Kolegija NSRS.

Rezultate popisa u BiH ne priznaje ni vlast ni opozicija u RS. Iz Banja Luke najavljuju da bi ovaj bh. entitet mogao objaviti vlastite rezultate popisa. Stručnjaci objašnjavaju da rezultati objavljeni na takav način ne bi bili kredibilni. Ne bi bili priznati.

Član Predsjednišva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić pozvao je srpske predstavnike u Agenciji za statistiku BiH da ne daju kredibilitet rezultatima popisa koji treba da budu objavljeni na nivou države.

Objavljivanje rezultata Popisa stanovništva u BiH bit će urađeno po najvišim međunarodnim standardima. Stručnjaci IMO-a trenutno borave u Sarajevu, i prate rad priprema rezultata za objavu. Međunarodna zajednica također pozdravlja odluku Agencije za statistiku BiH da objave rezulate, bez obzira na pritiske domaće politike, piše Patria.

#BiH