Članak

Zornić upozorava Kruščicu, Novalića i Konakovića: Osporit ćemo „nelegalni“ granski kolektivni ugovor

Predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu Elvis Zornić upozorio je na brojne nepravilnosti koje se tiču procedure otpočinjanja pregovora o potpisivanj

Predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu Elvis Zornić upozorio je na brojne nepravilnosti koje se tiču procedure otpočinjanja pregovora o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u FBiH, sapćeno je iz ovog sindikata, prenosi novinska agencija Patria.

-Kako je Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem i kantonalnim vladama otpočela pregovore  sa Sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH vezane za usklađivanje i potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u FBiH, te iste najavila kao jedine gdje neće imati problema oko potpisivanja naš sindikat se oglasio saopštenjem za javnost u kojem je ukazao na brojne nepravilnosti vezane za otpočinjanje pregovora, kazao je Zornić.

Novim Zakonom o radu FBiH propisani su uslovi na koji način se jedan sindikat može smatrati reprezentativnim i koji su to uslovi koje on treba da ispunjava da bi mu se moglo izdati rješenje o reprezentativnosti, koje mu daje legitimno pravo učešća u kolektivnom pregovaranju i socijalnom dijalogu.

-Mi smo te uslove ispunili u samom startu prilikom naše registracije, te smo odmah i predali zahtjev za reprezentativnost, uz koji smo predočili i ostale dokaze koje su zakonom predviđeni da moramo ispunjavati i to da smo registrovani kod nadležnog ministarstva pravde i uprave, da se isključivo finansiramo iz članarina, kao i da imamo najmanje 30 posto članova od ukupnog broja zaposlenih iz grane, pojašnjava Zornić i dodaje da je područje djelovanja ovog sindikata Kanton Sarajevo (KS).

U našem zahtjevu koji smo predali Ministarstvu za rad i socijalnu politiku KS tražili smo da nam izdaju rješenje o reprezentativnosti za područje KS u grani državne službe.

Što se tiče uslova koji se odnosi na procenat članova u odnosu na ukupan broj zaposlenih mi imamo 714 članova, što iznosi oko 69 posto od ukupnog broja državnih službenika i namještenika u KS, a sve to isključivo iz razloga što dosadašnji sindikat koji u svom sastavu ima uključene i sindikate javnih ustanova, sindikate u jedinicama lokalne samouprave i kao takav nije bio u mogućnosti adekvatno zastupati stavove i interese dražavnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, kaže Zornić.

Prema njegovim riječima, ovih dana je aktuelno otpočinjanje pregovora između Vlade FBiH, kantona i opština i Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH predsjednika Saliha Kruščice, čija je legitimnost upitna jer se radi  o sindikatu koji svakodnevno gubi svoje članstvo i koji još nikada nije zvanično dokazao svoju reprezentativnost.

Zornić dodaje da je Sindikat na čijem je čelu političkim uplitanjem spriječen učestvovati u ovim pregovorima kao jedini granski sindikat koji je registrovan na nivu kantona u FBiH u grani državne službe, jer su tzv. Mišljenjem Vlada i premijer FBiH poslali instrukcije kantonalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku, kojim je sve pregovore u ostalim granama školstvu, zdravstvu i komunalnoj privredi spustio na nivo kantona, a državnu službu ostavio na nivou FBiH, uz opravdanje da veliki sindikat mora u proces pregovora uključiti i manji sindikat ukoliko takav postoji.

-Sindikat na čijem čelu je Salih Kruščica nije postupio po zakonu već je samo poslao dopis u kojem od nas traži da pošaljemo svoje sugestije i prijedloga na granski kolektivni ugovor, te ukoliko on odluči da su one valjane iste će prezentovati vladama.Mi na takav vid saradnje ne pristajemo iz više razloga, a najbitniji od svih jeste da je taj sindikat podnio upravni spor protiv našeg rješenja o registraciji i ovo je jedna od glavnih metoda kojim se služi sindikat Saliha Kruščice kada želi osporiti postojanje nekoga ko je drugačiji od njih, pojašnjava Zornić.

-Postavljamo pitanje kako neko ko osporava vaše postojanje može i želi sarađivati s vama, a istovremeno bi to za nas značio i sukob interesa“, kazao je on te dodao da druga bitna činjenica koju svi akteri ove priče ne žele iznositi u javnosti jeste rješenje o reprezentativnosti koje posjeduje federalni sindikat Saliha Kruščice. Radi se o rješenju koje ima puno manjkavosti, krenuvši od toga da je izdato za područje javne uprave što kod nas predstavlja širok pojam, do toga da je je ministarstvo za rad i socijalnu politiku isto izdalo na osnovu izjave o broju članova koju je dao predsjednik sindikata Salih Kruščica, a zakon je striktno propisao da se članstvo dokazuje pismenim putem spiskovima sa imenima članova.

Zornić podsjeća da su se već tri kantonalne vlade izjasnile da neće učestvovati u ovim pregovorima, što automatski znači da će se u tim kantonima morati pregovarati na kantonalnim nivoima.

-Štiteći interese naših članova, ali i interese svih državnih službenika i namještenika ne samo u KS već u cjeloj FBiH naš sindikat je angažovao advokatski tim i preduzeo zakonom određene mjere zaštite naših prava. O svim propustima obavijestili smo nadležna ministarstva FBiH i KS, premijera FBiH Fadila  Novalića i premijera KS Elmedina Konakovića upozorili da ove greške koriguju i u pregovore uključe našeg predstavnika, te smo angažovali najboljeg eksperta za izradu zakona i propisa u FBiH koji je za nas uradio prijedloge i sugestije Granskog kolektivnog ugovora, rekao je Zornić.

Poručio je da će, ukoliko se ne ispune ovi zahtjevi i dođe do potpisivanja granskog ugovora bez učešća svi onih kojih se on tiče, doći do osporavanja takvog ugovora kod nadležnog suda u KS.

#BiH