Članak

Državni službenici na seminare potrošili skoro 400 hiljada KM budžetskog novca!

Koliko je do sada sredstava iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine izdvojeno za plaćanje naknade troškova obrazovanja i usavršavanja državnim službenicima i zaposlenicima institucija Bosne i Herce

Koliko je do sada sredstava iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine izdvojeno za plaćanje naknade troškova obrazovanja i usavršavanja državnim službenicima i zaposlenicima institucija Bosne i Hercegovine niko sa sigurnošću ne može reći, ali svjesni su svi da se izdavaja enormno mnogo novca u te svrhe,  piše novinska agencija Patria.

To je upitao i državni poslanik SBB-a Mirsad Đonlagić i zatražio podatke o kojim se državnim službenicima i zaposlenicima radi, te koju korist su građani Bosne i Hercegovine imali od plaćanja školovanja i usavršavanja te  po kojem pravnom osnovu su izvršena plaćanja.

Prema podacima iz Glavne knjige trezora, ukupan iznos za rashode po temelju izdataka za usluge stručnog obrazovanja i usavršavanja u 2015. godini iznosi 376.829 KM i uglavnom se odnosi na evidentiranje izdataka institucija temeljem učešća službenika na seminarima i obukama iz obIasti računovodstva, interne revizije ii finansijskog upravljanja i kontrole (Revicon, Feb, Savez računovođa i revizora), obuka ili seminara iz oblasti reforme pravosuđa, pravnih savjetovanja, edukacije sudija, tužilaca itd.

Među najrastrošnijim institucijama su Direkcija za civilno zarkoplovstvo BiH 73.996 KM, Visoko sudsko i tužilačko vijeće 41.714 KM, Tužilaštvo BiH 27.878 KM, Regulatorna agencija za komunikacije 29.121 KM, a bile su potrebne specifične obuke i usavršavanja iz nadležnosti pojedinih institucija.

I u pojedinim ministarstvima potrebne su očito dodatna usavršavanja a najskuplje obuke platilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH 26.563 KM, Ministarstvo sigurnosti 11.565 KM, Ministarstvo prometa i komunikacija 12.677 KM, Ministarstvo odbrane BiH 7.187 KM te i Ministarstvo za ljudska prava 1.586 KM.

Od drugih agencija značajan iznos izdvojila je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH 25.799 KM,  dok je npr. Centar za uklanjanje mina izdvojio tek 497 KM.

No, kako to obično biva iz Vijeća ministara tvrde sve je urađeno po zakonu.

Pravni temelj po pitanju naknada za stručno usavršavanje i obrazovanje definiran je članom 30. Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH  gdje je navedeno pod tačkom 1 obrazovanje i stručno usavršavanje kao jedna od naknada.

Članom 44. navedenog Zakona koji nosi naziv naknada za obrazovanje i stručno usavršavanje navedeno je da zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine imaju pravo na naknadu troškova potrebnih za stručno obrazovanje, usavršavanje i obučavanje, sukladno s podzakonskim aktom koji donosi Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH – kažu iz Vijeća ministara.

#BiH