Članak

Udarac OSCE-a iz "kornera": Da li je neumska analiza trebala poslužiti za rušenje Tužilaštva i Suda

Bosna i Hercegovina odavno je dotakla dno. Pored ovoliko domaćih kvalitetnih, referentnih i u svijetu priznatih pravnika, kvazieksperti za koje nerijetko nikad niko nije čuo čak ni u državama iz kojih

Bosna i Hercegovina odavno je dotakla dno. Pored ovoliko domaćih kvalitetnih, referentnih i u svijetu priznatih pravnika, kvazieksperti za koje nerijetko nikad niko nije čuo čak ni u državama iz kojih dolaze, rade analize o našem pravosuđu.

Sponzorišu ih razni centri, a cilj je jedan-održati stanje neizvjesnosti i stvarati pogodno tlo za nove nepotrebne pravosudne reforme.

Svi znamo, a i ovi „centri i kvazieksperti“ da osnovni problem države BiH nije pravosuđe nego ekonomija, nezaposlenost, odlazak mladih, nestabilna politička klima za ozbiljne investitore, a veoma povoljna za sumnjive svjetske varalice...

Međutim, političari i pojedinci iz međunarodne zajednice su uspjeli nametnuti priču da je pravosuđe krivo za sve. Da li je?

Očigledno da pojedincima iz politike i međunarodne zajednice jeste, za što naravno imaju svoje razloge.

Jučerašnja prezentacija analize procesuiranja predmeta ratnih zločina od strane šefa Misije OSCE-a,  predstavlja novi pokušaj nametanja „ozbiljne priče“ građanima Bosne i Hercegovine da je naše pravosuđe jako loše.

Prezentacija ove analize može posmatrati i sa aspekta održavanja ambijenta u kojem se preko besmislenih projekata, pojedincima omogućava da loše stanje u BiH prikažu još lošijim, a što im služi da opravdaju enormno visoke plate.  

Niko ne tvrdi da nema problema u bh. pravosuđu. Itekako ima.

Samo treba prvo utvrditi pravu dijagnozu, identificirati probleme, šta je to što nije dobro, pa na temelju toga uraditi plan kako stanje poboljšati.

Izvjesna, malo poznata sudija, Džoana Korner uradila je analizu koja je trebala utvrditi područja koja otežavaju realizaciju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina Bosne i Hercegovine. Tako piše u cilju analize.

Međutim šta je utvrdila? Sama autorica je konstatovala da nije bilo dovoljno vremena da se uradi detaljna analiza!?

Dakle paušalna je i kako reče portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić „analiza sa plaže u Neumu, bez ikakve naučne metode“. I šta je onda bio cilj prezentacije nečega što nije detaljno urađeno?

Nije teško zaključiti da ni sutkinja Korner, a ni njeni nalogodavci nisu ovo radili kako bi pomogli Sudu i Tužilaštvu BiH da prevaziđu probleme sa kojima se suočavaju kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina.

Na primjer, da im se daju dodatna sredstva, prostor, veći broj istražitelja kako bi mogli napokon, 21 godinu nakon završetka rata, dovršiti priču o zločincima.  

Gdje je VSTV u ovoj priči? A gdje drugo nego u potrazi za novcima za „nove projekte“ koji će im omogućiti putovanja van Bosne i Hercegovine, kako to nedavno napisa jedan sudija u jednoj od svojih kolumni.

Nevjerovatno je da institucija koja treba da se bavi pravosuđem, bavi se svim drugim stvarima, osim onim zbog čega je i osnovana. Taj posao rado je VSTV prepustio raznim međunarodnim organizacijama i samoproglašenim međunarodnim ekspertima, koji recimo u svojoj biografiji imaju „referencu“ da su oslobađali kriminalce koji zlostavljaju maloljetnu djecu.

Članove VSTV-a koji su očigledno nesposobni ne zanima kako funkcionira pravosuđe, da li sudije i tužioci rade ili ne svoj posao profesionalno, već ih zanima samo kako se domoći još jednog mandata i dobre plaće. Uz ostale privilegije.

Jer da se zaista bave onim što im je osnovna zadaća, onda ne bi sutkinja Korner radila paušalne analize na neumskoj plaži. Zašto recimo nisu u izradu analize uključili bh. ugledne pravnike poput profesora Kasima Trnke, Ćazima Sadikovića...ili neke od sudija Ustavnog suda BiH na primjer. I oni su neovisni. A uz to itekako referentni.

Možda bi bilo bolje za bh. pravosuđe da je urađena temeljita analiza rada VSTV-a, jer riba uvijek smrdi od glave, a ne od repa.

Koliko je OSCE ili možda neko drugi, potrošio novca na ovu analizu i kome je ona zaista trebala?

Ovakva, morska i paušalna ne treba i ne služi nikome, osim onima koji su je ciljano naručili kako bi po ko zna koji put inicirali rušenje pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine. 

Ne treba sada misliti da će strategija urušavanja državnog Suda i Tužilaštva ovom analizom koja nije polučila željene rezultate biti zaustavljena.

Primirit će se neko vrijeme, a onda slijedi neki novi udar. Sudeći po žestokom odgovoru Tužilaštva BiH na „kritike iz kornera“, neće biti baš lako vratiti vrijeme tamnog vilajeta kada su pojedini visoki međunarodni dužnosnici izdavali naloge tužiocima i sudijama u BiH koje osobe će procesuirati. 

#BiH