Članak

John Brennan upozorio na mogućnost novih napada inspiriranih terorom u Orlandu

Napori Sjedinjenih Američkih Država da poraze ISIL malo su učinili na smanjenju prijetnje ove terorističke grupe, izjavio je direktor CIA-e u svom obraćanju američkom Kongresu u četvrtak, upozoravajuć

Napori Sjedinjenih Američkih Država da poraze ISIL malo su učinili na smanjenju prijetnje ove terorističke grupe, izjavio je direktor CIA-e u svom obraćanju američkom Kongresu u četvrtak, upozoravajući da bi se mogli desiti novi napadi poput Orlanda, izvještava TIME, prenosi NAP.

- Nažalost, unatoč sveukupnom napretku u borbi protiv ISIL-a na ratištu i u oblasti finansija, naši napori nisu reducirali kapacitet za terorizam te grupe i njen globalni domet, upozorio je Brennan Obavještajni komitet američkog Senata.

Brennan je tom prilikom rekao i to da je ISIL podnio nekoliko poraza, gubeći pritom „velike pojase“ teritorije u Iraku i Siriji. Takođe je izvijestio da grupa još uvijek raspolaže sa nekih 18.000 do 22.000 boraca u regionu.

Direktor CIA-e se obratio Kongresu nekoliko dana nakon što je 49 osoba izgubilo život u noćnom klubu u Orlandu. On je rekao da bi mogli uslijediti novi napadi od strane „usamljenika“ inspiriranih ISIL-om, što predstavlja „iznimno veliki izazov za obavještajnu zajednicu“.

Brennan je kazao da napadač iz Orlanda, Omar Mateen, nije imao direktnu vezu sa ISIL-om, ali je bio inspiriran grupom.

- Nismo mogli otkriti bilo kakvu direktnu povezanost te osobe, Mateena, sa stranom terorističkom organizacijom. Međutim, takva inspiracija može navesti na ovakav put destrukcije, potcrtao je direktor CIA-e John Brennan.

 

#Svijet