Članak

Rusija: Poginulo 14 djece, 3 osobe privedene

U nesreći na jezeru u ruskoj oblasti Karelija u nedjelju je poginulo 15 osoba - 14 djece iz Moskve i jedan instruktor, a operacija potrage i spasavanja je okončana, saopštili su ruski zvaničnici, navo

U nesreći na jezeru u ruskoj oblasti Karelija u nedjelju je poginulo 15 osoba - 14 djece iz Moskve i jedan instruktor, a operacija potrage i spasavanja je okončana, saopštili su ruski zvaničnici, navodeći da su tri osobe privedene zbog sumnje da nisu poštovale sigurnosne propise.

Privedena su dva instruktora i zamjenik direktora hotela, gdje su deca bila smještena, i koji je navodno organizovao krstarenje jezerom.

Djecu i instruktore iz rehabilitacionog kampa „Park-hotel Sjamozero“, koji su bili u čamcima, zatekla je oluja na jezeru u Prjažinskoj oblasti Karelije.

Čamci su se prevrnuli i potonuli. Petoro dece je hospitalizovano, naveo je Sputnjik.

Jezero se nalazi na 120 kilometara istočno od granice sa Finskom. U čamcima je bilo 47 dece i četvoro instruktora.

Žrtve su, prema prvim podacima, bila djeca bez roditeljskog staranja i djeca iz siromašnih porodica, uzrasta od 12 do 15 godina, saopšteno je u pres-službi Rosturizma.

Prema podacima karelijskih kolega, na sebi su imali pojaseve za spasavanje, ali oni nisu bili registrovani u Ministarstvu za vanredne situacije. Iz nekog razloga, očigledno, nisu znali za upozorenje da će biti oluje, iako je ona počela još u petak. Sve organizovane turističke grupe bile su na obali, počev od petka, jer nije bilo sigurno izlaziti na vodu, naveli su u Rosturizmu.

Direktor lokalne turističke agencije Vladimir Kučerenko smatra da je većina djece najvjerovatnije umrla zbog dužeg boravka u hladnoj vodi, gdje je temperatura između 8 i 10 stepeni Celzijusa.

Stručnjaci navode da su plitka jezera izuzetno opasna za plovidbu tokom oluje i da čak i iskusni ribolovci nisu išli na jezero za vikend.

U Kareliji je u ponedjeljak proglašen dan žalosti, prenio je Tanjug.

#Svijet