Članak

Asanž: WikiLeks je biblioteka znanja koju barbari žele uništiti, ali ona raste iz dana u dan

Asanž je postao poznat kao glavni urednik i osnivač WikiLeaks, organizacije koja objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente od anonimnih izvora zviždača, piše Patria.

Zajedno sa velikim svjetskim gradovima Sarajevo je sinoć obilježilo početak pete godišnjice pritvora osnivača WikiLeksa Džulijana Asanža. Riječ je o globalnom događaju koji je nazvan "Prvo su došli po Asanža", piše Patria.

Osim Sarajeva, Asanžova sedmica obilježena je u Beogradu, Atini, Briselu, Berlinu, Buenos Airesu, Madridu, Milanu, Napulju, Njujorku, Kitou, Parizu, Montevideu... Asanž se gradovima koji su podsjetili na njegov dugogodišnji pritvor bez optužnice javio videolinkom iz ambasade Ekvadora u Londonu.

Sarajevska publika imala je prilike slušati Asanžove poruke, koje su istovremeno prezentirane u još 9 svjetskih gradova, u kinu Meeting Piont. Poručio je da je WikiLeaks moderna biblioteka znanja, koju moderni barbari žele da unište.

-Ona sadrži više od 11 miliona izvještaja i graditi tu biblioteku je ispunjenje sna. Nju stvaraju naša ljubav, ljubav naših izvora, ali i 100 godina ukupnih zatvorskih kazni širom svijeta. Tu biblioteku moderni barbari žele da unište, ali ona raste iz dana u dan, kao i broj njenih zaštitnika, rekao je Asanž.

Asanž nije želio govoriti o optužbama na svoj račun, ali je istakao da su ga one ojačale i dale mu "supermoć".

-Optužen sam da sam špijun, terorista, seksualni kriminalac, i to je za mene bio šok, da se probudim i shvatim da sam postao demon. Ali sada sam sretan, jer sam shvatio da se nisam ja pretvorio u demona, već su se drugi pretvorili. Optužbom sam dobio supermoć da vidim druge kakvi zapravo jesu, rekao je Asanž.

Podsjetio je i na druge optužene da su špijuni i teroristi, poput Čelzi Elizabet Mening (američki vojnik rođena kao Bredli Edvard Mening, uhapšena zbog saradnje sa WikiLeaksom ), bivšeg radnika CIA Edvarda Snoudena, za koje je rekao da su posebni i hrabri ljudi.

Asanž je postao poznat kao glavni urednik i osnivač WikiLeaks, organizacije koja objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente od anonimnih izvora zviždača, piše Patria.

#BiH