Članak

Svjetski dan: Čak 17 miliona izbjeglica školaraca živi u zemljama pogođenim konfliktima!

Inovativna rješenja moraju biti osmišljena kako bi se garantovalo da djeca koja žive u teškim i nesigurnim situacijama ne propuštaju nastavu.

Danas je Svjetski dan izvjeglica, a dok više od 17 miliona izbjeglica školskog uzrasta živi u zemljama pogođenim konfliktima diljem svijeta, organizacija World Vision poziva da se osigura da izbjeglicama i njihovoj djeci bude pružena bolja zaštita, obrazovanje i podrška.

Inovativna rješenja moraju biti osmišljena kako bi se garantovalo da djeca koja žive u teškim i nesigurnim situacijama ne propuštaju nastavu. Sva djeca izbjeglice trebaju imati pristup obrazovanju kako njihova budućnost ne bi bila nepopravljivo oštećena - kazala je Sarah Bearup, nacionalna direktorica organizacije World Vision Bosne i Hercegovine.

Podaci pokazuju da izbjeglice imaju pet puta manje šanse da pohađaju školu u poređenju sa drugom djecom. Samo 50% djece izbjeglica je upisano u osnovnu školu, a manje od 25% u srednju.

Tokom prošle godine, Balkanski poluotok je zabilježio najveću migraciju od Drugog svjetskog rata:  više od million ljudi je preko Balkana krenulo iz svojih ratom zahvaćenih zemalja prema Evropi. U saradnji sa Vladom Republike Srbije, World Vision Bosne i Hercegovine je proširio svoje aktivnosti na Srbiju kako bi odgovorio na potrebe rastućeg broja najranjivijih izbjeglica, pogotovo djece. Uz podjelu osnovne pomoći, World Vision je otvorio Kutke za djecu u partnerstvu sa UNICEF-om, te proveo aktivnosti zaštite djece i njihovih roditelja, od čega je korist imalo 44.880 osoba.

Kutci za djecu su prostori koji su opremljeni sa obučenim psiholozima, edukatorima ranog obrazovanja i prevodiocima (tj. kulturnim medijatorima) koji su imali za cilj da olakšaju situaciju djeci koja su putovala kroz Srbiju, te da im pruže sigurno i zaštićeno mjesto - kazala je Bearup.

Sa zatvaranjem Balkanske rute, 8. marta 2016. godine, World Vision je nastavio pružati podršku izbjeglicama koje su ostale u Srbiji, blisko sarađujući sa lokalnim partnerima. Do danas, pomoć je pružena za 154.117 izbjeglica. 

#BiH