Članak

Italijani glasali: Rim dobio gradonačelnicu

Virginia Raggi (37), kandidat Pokreta pet zvjezdica (M5S) osvojila je 67% glasova i postala prva žena – gradonačelnik Rima. Tako je Rim po prvi put u svojoj historiji dobio gradonačelnicu, izvijestili

Virginia Raggi (37), kandidat Pokreta pet zvjezdica (M5S) osvojila je 67% glasova i postala prva žena – gradonačelnik Rima. Tako je Rim po prvi put u svojoj historiji dobio gradonačelnicu.

Njen oponent, demokratski kandidat Roberto Giachetti priznao je poraz sat vremena nakon zatvaranja glasačkih mjesta.

- Rim po prvi put ima gradonačelnicu i to u vremenu kada ravnopravnost i dalje predstavlja pravo čudo, kazala je Raggi u svom pobjedničkom obraćanju.

- Bit ću gradonačelnica svim Rimljanima. Ponovo ću uspostaviti legalnost i transparentnost u gradske institucije nakon više od 20 godina lošeg rukovođenja. S nama se otvara nova era, izjavila je nova gradonačelnica.

Raggi će se suočiti s nizom problema glavnog italijanskog grada koji je 8 mjeseci bio bez vođstva otkako je bivši gradonačelnik Ignazio Marino podnio ostavku posljedično finansijskom skandalu. Poslove gradonačelnika je privremeno preuzeo specijalni predstavnik Francesco Paolo Tronca, dok je državni protivkorupcioni tim držao oko na gradskoj administraciji.

Upravo je borba protiv korupcije jedno od najvećih obećanja kampanje Virginie Raggi, koja je uporište našla u javnom bijesu zbog skandala koji je izazvao njen prethodnik iz Demokratske stranke, otuđivši milione od države. Takav nivo kriminaliteta je doprinjeo lošem stanju javnih i komunalnih usluga u Rimu, uključujući skupljanje smeća i javni transport, što su dvije najveće pritužbe građana.

Virginia Raggi se suočava sa još nekim izazovima koji dolaze iz političke sfere; muška dominacija u svijetu gdje se žene bore da bi bile ozbiljno shvaćene. Prije prvog kruga glasanja 5. juna, Silvio Berlusconi je odbio da podrži jednu od vodećih desnih kandidatkinja, Giorgiu Meloni, opravdavajući svoj odluku njenom trudnoćom „koja je čini nepodobnom za javni ured“.

Tako je Rim, pored Pariza koji za gradonačelnicu ima Anne Hidalgo, postao gradom koji je javno podržao ravnopravnost spolova.

#Svijet