Članak

Grobari Aluminija: Falsifikovanje punomoći za Skupštinu i dug od 200 miliona KM

Krenuli ste stopama ministrice finansija Jelke Milićević i želite i vi “šminkati” Aluminij i evidetno je da vam se žuri, ali šminka kada se pokvari, lice žene koja koristi tu vrstu šminke izgleda još

Kada je Nadzorni odbor Društva, na sjednici održanoj dana 11. maja 2016. godine donio Odluku o sazivanju vanredne Skupštine dioničara “Aluminija” Mostar, i zakazao održavanje za 30. maj 2016. i kada se uzme u obzir da je Komisija za vrijednosne papire (KVP) donijela Rješenje kojim se odbija zahtjev za upis Branka Sesara, Samira Aničića i Davora Ramljaka (umjesto Beljo Krunoslav, Galić Ivice i Krešić Tomislav) kao članova Nadzornog odbora emitenta “Aluminij” d.d. Mostar i kada se temeljito pročita obrazloženje  tog Rješenja, onda je potpuno opravdan razlog pisanja ovog otvorenog pisma jer postoje argumenti za jako loše i  nezakonito korporativno upravljanje u Aluminiju, stoji u otvorenom pismu Udruženja dioničara, akcionara i udjeličara, piše novinska agencija Patria.

V.d. direktorici Ružici Udovičić je jako dobro poznato da u članu 238. stav 3. Zakona o privrednim društvima piše: “Punomoć za učešće u radu i odlučivanju skupštine dioničkog društva daje se nakon objavljivanja obavještenja o sazivanju svake skupštine u obliku ovjerene pisane izjave potpisane od dioničara i punomoćnika” i jednostavno, ako se vidi datum na punomoći da je prije datuma objave Skupštine onda te punomoći ne važe tj. ništavne su i da bude još tragičnije i jako sramotno za Ružicu Udovičić, da je komisija utvrdila da: punomoć koju je dioničar Ankica Drežnjak potpisala sa datumom koji je prije datuma objave skupštine što nije u skladu sa Zakonom, a “šlag na tortu” za nezakonitost-falsifikat koju je Ružica Udovičić ispoljila na toj skupštini je bila sramotna jer “tri” od ukupno 355 datih punomoći ne sadrže niti datum davanja punomoći kao ni datum održavanja Skupštine ili bilo koju drugu naznaku za koju skupštinu se daju, što je utvrdila komisija.

Komisija je 11. marta 2016. donijela navedenim Rješenje što znači da Aluminij nema od tog datuma Nadzorni odbor. Aluminij ima sedam članova u Nadzornom odboru, a da bi bio kvorum za sjednice NO, mora biti tri četvrtine od 7 članova Nadzornog odbora a to je 5 članova, a u Aluminiju trenutno trebaju biti samo članovi NO koji su nominovani ispred 44% Vlade F BiH (tri člana) i ispred Vlade Republike Hrvatske 12% (jedan član).

Ovo je jako dobro poznato i v.d. direktorici Ružici Udovičić a pogotovo i ostalim članovima Uprave Marinku Ostojiću Sušcu i Marinku Ivanoviću.

Povezani tekst

Nema NO: Kako Milićević "šminka" Aluminij za prodaju, a Udovičić nezakonito radi

Kada se ovo uzme u obzir onda se konstatuje da v.d. direktorica Ružica Udovičić ima dva lica: prvo kada je održala upečatljiv govor direktorice Aluminija na međunarodnoj konferenciji o BiH, a drugo lice Ružice Udovičić je vrlo “slikovito” opisala Komisija za vrijednosne papire u obrazloženju Rješenja. Falsifikat punomoći za Skupštinu i nezakonit prijem novih uposlenika u Aluminij bez konkursa a pogotovo prijem penzionisanog vozača koji je vozio Miju Brajkovića, zatim povećani akumulirani gubitak u Aluminiju na 200.000.000 KM, jeste prikaz lica ili naličja v.d. direktorice Ružice Udovičić. Interesantno je ovdje napomenuti veliku sličnost u prijemu uposlenika koji je uradio i Marinko Gilja u JP EP HZ HB sa Ružicom Udovičić jer su oba direktora “pješaci” u HDZ-u BiH. Aferim v.d. direktorice Udovičić.

Krenuli ste stopama ministrice finansija Jelke Milićević i želite i vi “šminkati” Aluminij i evidentno je da vam se žuri, ali šminka kada se pokvari, lice žene koja koristi tu vrstu šminke izgleda još ružnije. Šteta je što su Ostojić Sušac i Ivanović samo nijemi posmatrači ove trakavice u Aluminiju.

Činjenica je da se zna da je 11. marta 2016. Komisija za vrijednosne papire donijela takvo Rješenje iz kojeg se vidi da Aluminij nema Nadzorni odbor i da se od strane njih dopušta da se sjednice NO održavaju na kojima prisustvuju i neupisani: Branko Sesar, Samir Aničić i Davor Ramljak i da se donose nezakonite odluke, onda je to nonsens koji je nezabilježen svim knjigama o korporativnom upravljanju.

SAMIR ANIČIĆ

Samozvani predsjednik Udruge “Aluminijaš” Samir Aničić - sramotno i suvišno je bilo što napisati o ovom liku. Bilo mu je jako drago kada je predsjednik HDZ Dragan Čović rekao da će podržati “male dioničare” u Aluminiju i on se odmah dao u akciju kako da skupi punomoći od dioničara da bi i sebe i Miloša Dalibora preko nezakonitih /falsifikata/ punomoći ubacio u Nadzorni odbor Aluminija. Ali, dobro je da Tužilaštvo HNK radi svoj posao i obavlja istragu po krivičnoj prijavi protiv Samira Ančića i inih zbog falsifikata punomoći koje su koristili kada se “ubacili” Miloša Dalibora u Nadzorni odbor Aluminija.

I na kraju za sve ove osobe koje smo prozvali u ovom pismu važi isto pitanje:

Da li je i za vas Udovičić Ružica, Ostojić Sušac Marinko i Ivanović Marinko, Samire Aničiću i Jelka Milićević – “život lopta šarena” (a kako je ustvrdio premijer F BiH Fadil Novalić) jer vaša šarena lopta kada je Aluminij u pitanju je otišla skroz u pogrešnu stranu.

Da biste bolje razumjeli ovo pitanje poklonit ćemo Vam knjigu “Ološ ekonomije” u kojoj je pisac Loreta Napoleoni jako dobro opisala takav način korporativnog (ne)upravljanja, a koji je vidljiv na početku knjige: “Devedesete godine 20. vijeka obilježila je pandemija globalnog virusa: demokratije.

Smrtonosni virus, nekakav freedom bug, crv slobode, razmnožio se poslije pada Sovjetskog Saveza, te je tokom jedne decenije broj demokratskih zemalja u svijetu porastao sa 69 na 118. Milioni ljudi, koji su godinama primali vakcinu protiv virusa demokratije, slave slobodu ponovo stečenu poslije raspada diktatorskog sistema samozaštite. Odmah su se demokratijom zapadnog tipa zarazili i oni koji su do tada bili imuni na nju.“

Jeste li ikada usnili san toliko vjerno da vam se učinio stvarnim? I da li ste poželili da se iz sna nikad ne probudite? Da je tako, kako bi onda razlikovali snoviđenje od stvarnosti? – stoji u pismu eksperata udruženja.

#BiH