Članak

Kenan Kodro: Rođena nova fudbalska zvijezda Bosne i Hercegovine

Najprije je u zadnjoj utakmici prvenstva Osasuna gostovala kod odlične ekipe Ovieda. Kenan je pogodio prvi u 37. minuti, a onda se ekipa Osasune razigrala i pobijedila sa pet prema nula.

Kenan Kodro je za svoj tim Osasuna iz Pamplone odigrao nekoliko vrhunskih utakmica i ekipu vratio u špansku Primeru. Kenan je sin Mehe Kodre, izuzetnog centarfora Veleža, pa golgetera Barcelone i reprezentacije BiH. Krenuo je očevim stopama. Rođen je 19. augusta 1993. godine. Posjeduje eksplozivnost, snažan i precizan udarac, snagu u duelima i potpunu smirenost i samouvjerenost u gol akcijama, piše Patria. 

Osasuna na baskijskom jeziku znači „zdravlje“. Grad Pamplona je na sjeveru Španije, ima 195 hiljada stanovnika i živi za svoj fudbalski klub Osasunu. Kenan Kodro sanja dres reprezentaicje BiH.                

U pet posljednjih utakmica postigao je četiri gola i svaki je bio remek djelo. 

Najprije je u zadnjoj utakmici prvenstva Osasuna gostovala kod odlične ekipe Ovieda. Kenan je pogodio prvi u 37. minuti, a onda se ekipa Osasune razigrala i pobijedila sa pet prema nula.

Time je Osasuna sa šestog mjesta ušla u razigravanje četiri tima za Primeru.

U prvoj utakmici play-offa protiv Gimnastika, Kenan je na stadionu El Sadar efektnim golom u 58. minuti ovjerio ubjedljivu pobjedu od tri prema jedan. Nakon toga tim Osasune je Gimnastik pobijedio i u revanšu. U finalnim mečevima protiv Girone, Kenan je dao dva od tri gola u dvije utakmice. U prvoj je pogodio već u 6. minuti, a onda je početkom drugog poluvremena u 46. minuti zamijenjen. Osasuna je Gironu dobila kod kuće dva prema jedan. U sljedećoj utakmici Kenan je opet pogodio u 48. minuti. Ne treba ni govoriti da ga je trener zamijenio u 75. minuti. Kenan je postao neka vrsta Edina Džeke iz Mančester Sitija, kada je u zadnjih desetak minuta rješavao mečeve i donio titulu svom klubu. Kenan Kodro je praktično briljantnim golgeterskim čarolijama vratio Osasunu u prvu ligu. BiH je dobila još jednog izvrsnog golgetera. 

#Sport