Članak

Ivanić se sveti zbog popisa, blokira usvajanje SSP-a

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić odbio je sudjelovati na hitnoj telefonskoj sjednici Predsjedništva BiH, na kojoj je trebala biti razmatrana adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruž

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić odbio je sudjelovati na hitnoj telefonskoj sjednici Predsjedništva BiH, na kojoj je trebala biti razmatrana adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, piše Patria.

Ivanić je zatražio da se o ovom sporazumu prvo izjasni Vlada Republike Srpske. No, kako je Vlada RS već ranije najavila da se ne slaže oko nekih detalja u vezi sa adaptacijom SSP-a, već sada se da naslutiti da usvajanje SSP-a neće ili lahko. To je još jedna kočnica za BiH na njenom putu prema EU. Adaptacija SSP-a, naročito u dijelu koji se odnosi na trgovinu, jedan je od ključnih uslova Brisela na putu BiH prema EU.

Ivanić je ranije najavio da će blokirati određene procese u BiH, jer nije zadovoljan time što će Agencija za statistiku BiH objaviti rezultate popisa stanovništva u zemlji, koji je obavljen još 2013. godine.

Ključnu riječ sa bh. strane u pregovorima oko adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU vodi uspješni bh. ministar vanjske trgovine Mirko Šarović, koji dolazi iz SDS-a, stranke koja je koalicioni partner sa Ivanićevim PDP-om. No, posljednjih dana sve je očitije da se Ivanić približava Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u, piše NAP.

#BiH