Članak

Britanac pokušao oteti pištolj od policajca da bi pucao na Trumpa

Britanski državljanin Michael Steven Sandford priveden je na temelju pokušaja otimanja pištolja od policajca na Trumpovom predizbornom skupu u Las Vegasu kako bi „počinio akt nasilja“ prema Donaldu Tr

Britanski državljanin Michael Steven Sandford priveden je na temelju pokušaja otimanja pištolja od policajca na Trumpovom predizbornom skupu u Las Vegasu kako bi „počinio akt nasilja“ prema Donaldu Trumpu, izvijestili su policijski zvaničnici.

Predstavnik federalne policije je naveo da je Sandford „opasnost i rizik po zajednicu“ te je tražio da se pritvori bez mogućnosti da se brani sa slobode.

U slučaj su uključeni su i britanski zvaničnici.

U prijavi protiv Sandforda predatoj okružnom sudu u Nevadi, kaže se da je Sandford „svjesno pokušao izvršiti akt fizičkog nasilja protiv Donalda Trumpa tako što je pokušao oteti vatreno oružje od policajca Metropolitan odjela policije Las Vegasa“.

Navodno je Sandford rekao američkom policajcu da se dovezao iz Californie kako bi ubio republikanskog kandidata.

U prijavi se takođe navodi da je Sandford išao na trening u streljanu Battlefield Vegas 17. juna kako bi naučio pucati. Tamo je ispalio 20 šaržera iz pištolja Glock 9mm, što je, kako stoji u prijavi, bilo prvi put da se koristi pištoljem.

U izjavi policajca Swierkowskog stoji da mu je Sandford kazao da, kada bi se ponovo sutra našao na ulici, ponovo bi pokušao. Izjavio je da u SAD živi oko godinu i pol, a da zadnju godinu planira ubiti Trumpa, ali i to da je tek u subotu skupio samopouzdanje da to uradi.

Policajac takođe tvrdi da je Sandford imao ulaznice za Trumpov skup u Arizoni u drugom dijelu dana, te da je planirao da i tamo pokuša ubistvo kandidata.

Preliminarno saslušanje zakazano je za 5. juli, stoji u izvještaju britanskog Guardiana, prenosi NAP.

#Svijet