Članak

Donald Trump otpustio šefa izborne kampanje

Donald Trump je otpustio svog kontroverznog šefa izborne kampanje Corey Lewandowskog, izvještava Guardian.

Donald Trump je otpustio svog kontroverznog šefa izborne kampanje Corey Lewandowskog, izvještava Guardian.

Izvori navode da je Lewandowski bio šokiran kada ga je Trump jutros pozvao u svoj ured u Trump Tower da mu saopšti lošu vijest.

Odlazak šefa izborne kampanje se dešava u vrijeme kada Trump sve teže izlazi na kraj sa izazovima ulaska u opšte izbore. Nakon nominacije početkom maja, Trump je zabilježio nagli pad popularnosti i suočio se sa brojnim pitanjima vezanim za organizaciju kampanje. Neki od ključnih republikanaca poput John Cornyna i Paul Ryana su se distancirali od njega. Donaldova popularnost je opala i nakon kontroverznih komentara o meksičkom porijeklu federalnog suca Gonzala Curiela zbog koje "ima predrasudu prema njemu (Trumpu) u vođenju slučaja" te prijedlogu zabrane ulaska muslimana u SAD, kao i to da je muslimanska zajednica znala za planirani napad u Orlandu prije njegovog izvršenja.

Izvor Guardiana navodi da je okidač za otkaz šefa kampanje Lewandowskog bio sukob između njega i glasnogovornice Hope Hicks koji se nije svidio Donaldovoj kćerci Ivanki.

Drugi izvor navodi da se Lewandowski sukobio i sa Ivankinim suprugom Jaredom Kushnerom, te da mu je čak pokušao nauditi negativnim napisima u medijima.

Nakon sastanka sa šefom, Lewandowski je napustio zgradu pod pratnjom Trumpovih zaštitara.

Nekonvencionalna vizija sada već bivšeg Donaldovog šefa izborne kampanje „Dozvolimo Trumpu da bude Trump“, pomogla je tajkunu nekretnina iz New Yorka da pobijedi u republikanskoj predizbornoj utrci spram desetine drugih kandidata. Iako je izostala tradicionalna organizacija kampanje, kombinacija velikih skupova i konstantno pojavljivanje u medijima, omogućilo je Trumpu ono što se danas smatra najsnažnijom pobjedom u historiji Republikanske stranke.

 

 

#Svijet