Članak

Ministrica Pendeš u Washingtonu: BiH se nada pozitivnom signalu sa Samita NATO-a

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima boravi u službenoj posjeti SAD na bilateralno-odbrambenim konsultacijama Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane SAD-a, a prvoga dana posjet

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima boravi u službenoj posjeti SAD na bilateralno-odbrambenim konsultacijama Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane SAD-a, a prvoga dana posjete Washingtonu održan је niz radnih sastanaka, saopćeno je iz MO BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama ministrica odbrane BiH Marina Pendeš počela je polaganjem vijenca na Nacionalnom groblju “Arlington”. Ministrica je u pratnji ambasadora BiH u SAD Harisa Hrle i generalmajora Senada Mašovića, uz prateće svečane počasti položila vijenac na Grob neznanog junaka. 

Nakon toga, za delegaciju MO i OS BiH i ambasadora BiH u SAD-u Hrlea, upriličen je sastanak s generalom Frankom Grassom, šefom Ureda nacionalnih gardi. Tokom sastanka kojem je prisustvovala i brigadni general Linda Singh, komandant Nacionalne Garde Marylanda, razgovarano je o trenutnim aktivnostima MO BiH, izazovima ali i nesumnjivoj posvećenosti BiH na putu ka NATO integracijama.

Ministrica Pendeš je u svom obraćanju naglasila bitnost regionalne saradnje za stabilnost i sigurnost jugozapadnog Balkana te iskazala nadu da će na nadolazećem Samitu u Varšavi biti poslan pozitivan signal BiH, te je istakla zadovoljstvo zbog skorog pristupanja Crne Gore NATO-u.

U svom obraćanju general Mašović govorio je o potrebi za modernizacijom OS BiH. Sagovornici su se složili da je nastavak saradnje BiH i SAD-a te unapređenje Državnog partnerskog programa BiH s Marylandom od izuzetnog značaja i koristi za obje partnerske strane.

Nakon sastanka u Pentagonu, ministrica Pendeš se sastala s Tinom Kaidanow, prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara SAD-a (State Department). Na samom početku ministrica Pendeš istakla je činjenicu da BiH ostaje posvećena Reformskoj agendi i stvaranju nužnih pretpostavki za integraciju u NATO i Evropsku uniju.

„S ograničenim finansijskim sredstavima za modernizaciju, programi FMF i GPOI nezamjenjiv su oslonac u izgradnji kapaciteta i sposobnosti OS BiH za izvršenje zakonske misije i zadataka, posebno kada je riječ o našem učešću u operacijama podrške miru (PSO), pomoći civilnim strukturama u slučaju katastrofa i deminiranju, te u tom smislu od velike je važnosti da ova sredstva ostanu i dalje dostupna BiH“, istakla je ministrica Pendeš. 

Kaidanow je potvrdila namjeru da će SAD nastaviti s podrškom našoj zemlji, naglasila je važnost je integracije Crne Gore u NATO kao jasan podsticaj nastojanjima BiH ka evroatlantskim integracijama, ali i potrebu da BiH sa svoje strane poduzme sve potrebne mjere u realizaciji zajedničkih aktivnosti.

Prvog dana službene posjete za delegaciju MO i OS BiH, na čelu s ministricom Pendeš  priređen je prijem u Ambasadi BiH u Washingtonu čiji je domaćin bio Haris Hrle, ambasador BiH u SAD-u.  Na sastanku se razgovaralo se o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, a ministrica Pendeš informirala je prisutne o aktuelnostima i planovima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH za budući period, stoji u saopćenju. 

#BiH