Članak

Senat odbacio prijedlog zakona o kontroli oružja

Američki Senat nije usvojio planove uvođenja oštrije kontrole oružja, uključujući restrikciju prodaje oružja osobama sa liste nadzora terorizma, izvještava BBC, prenosi NAP.

Američki Senat nije usvojio planove uvođenja oštrije kontrole oružja, uključujući restrikciju prodaje oružja osobama sa kontrolne liste terorizma, izvještava BBC, prenosi NAP.

Pred Senatom su se našla 4 prijedloga nakon što je 49 osoba ubijeno u oružanom napadu na noćni klub na Floridi.

Demokratski i republikanski senatori su glasali po stranačkim linijama, međusobno se blokirajući.

Senatori se nisu složili u pogledu načina prevencije budućih napada.

Republikanski senator John Cornyn je izjavio:

- Naše kolege žele staviti akcent na kontrolu oružja, dok je ono na što bi se trebali koncentrirati borba na eliminaciji islamskog ekstremizma koji je u korijenu onog što se desilo u Orlandu. Moje kolege žele tretirati simptome bez da se bore protiv same bolesti.

Demokratski senator Barbara Mikulski je postavila pitanje:

- Kako to da moramo proći nevjerovatno rigidan pregled prilikom ukrcavanja na avion kako bi se zaštitili od terorizma, a pritom uopšte nemamo mjere provjere za ljude pod sumnjom za terorizam koji i dalje mogu kupiti oružje?

Pravo nošenja oružja

Republikanci i članovi Nacionalnog udruženja za oružje žalili su se da prijedlozi izmjena zakona koje su podnijeli Demokrati ugrožavaju ustavno pravo nošenja oružja. Oni su pokazali zabrinutost da bez „potrebnog procesa“, Amerikanci koji poštuju zakon, a koji su se pogrešno našli na kontrolnim listama za terorizam, ne bi bili u mogućnosti kupovati oružje.

Demokrati su izjavili da republikanske prijedloge smatraju „neuvjerljivim“.

Američki trgovci oružjem su licencirani od strane federalne vlade. Kupovina oružja može biti zabranjena osobama sa psihičkim poremećajima i osobama osuđenim za teške zločine, ali nema posebne zabrane za one na kontrolnoj listi za terorizam. Na toj listi se trenutno nalazi oko 1 milion ljudi.

Postoje mnogi načini da se kupi oružje – na sajmovima oružja ili od fizičkih lica putem interneta. Takve nabavke ne zahtijevaju bilo kakve provjere.

Senat je odbacio prijedlog zakona koji bi zatvorio rupe u zakonu kao što su sajmovi oružja, a uveo bi i provjere za privatne prodaje, navodi BBC.

#Svijet