Članak

Ivanić gura Dodika u bezizlaznu situaciju

Bez novca od MMF-a u pitanje će doći podjela penzija i plata u Dodikovoj entitetskoj administraciji. Nema načina da se iz budžeta podmire ovakve dubioze.

Narodna skupština RS danas je jednoglasno zaključila da je popis stanovništva neprihvatljiv. Dakle, sada je ključno pitanje da li će MMF blokirati sredstva od milijardu i pedeset miliona KM, bez kojih će ova država potonuti u ozbiljnu ekonomsku krizu i socijalni haos? Ukoliko se ne objave i prihvate rezultati popisa, očigledno je da se približavamo takvom scenariju do polovine jula. Najdalje mjesec dana se kriza može rastegnuti do pojave ozbiljnih posljedica u RS, a do početka septembra u Federaciji, piše Patria. 

Time pada i aplikacija BiH za ulazak u Evropsku uniju.

Mnogi su skloni da prijetnje i ucjene člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića oko popisa već sada tumače potpuno različito. Premda se fotografiše i rukuje sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a i SNSD-a u dogovorima oko zajedničkog stava prema popisu, scenario ne izgleda nimalo dobro za aktuelnu vlast. Naime, Milorad Dodik kao da ne zna šta ga čeka ako ne dođu sredstva spasa od MMF-a. Tu ga ne može reanimirati nikakva šuplja nacionalna priča niti će novac doći od navodnih prijatelja. Još uvijek nisu legla sredstva od klirinškog duga od 212 miliona KM koji je Rusija odlučila platiti u gotovini entitetima, trećinu RS i dvije trećine Federaciji BiH. Vjerovatno bi mogla biti uplaćena upravo u julu, ali to će biti samo kap u moru finansijskih dubioza od kojih boluje Republika Srpska.

Bez novca od MMF-a u pitanje će doći podjela penzija i plata u Dodikovoj entitetskoj administraciji. Nema načina da se iz budžeta podmire ovakve dubioze.

Zbog ozbiljnosti situacije u sljedeća dva mjeseca neophodan je konstruktivan stav vlasti u Federaciji BiH prema ovim problemima i ozbiljnoj situaciji. Ivanić sa ovim zatezanjem oko popisa definitivno stavlja Dodika u kritičnu poziciju.

#BiH