Članak

Hitna konferencija, a tri pitanja: Zvizdić potvrdio da je BiH u zastoju na putu ka EU!

Država Bosna i Hercegovina je u zastoju na svom putu ka Evropskoj uniji, potvrdio je to danas i državni premijer Denis Zvizdić, piše Patria.

Država Bosna i Hercegovina  je u zastoju na svom putu ka Evropskoj uniji, potvrdio je to danas i državni premijer Denis Zvizdić, piše Patria.

Imali smo štošta pitati premijera, ali na vanrednoj hitnoj press konferenciji koja je tako najavljena dozvoljena su samo tri pitanja!? No, o tome će se izjasniti druge instance, a tema današnje press konferencije bila je zabrinutost Zvizdića, jer prilagodba SSP-a nije gotova, tačnije izvještaj Vijeća ministara nije usvojen na Predsjedništvu BiH, jer Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda bukvalno blokira rad ove institucije što je i najavio nakon odluke o popisu stanovništva.

Zvizdić je napomenuo da je situacija hitna, jer do petka se ova prilagodba mora uraditi, kako bismo došli na dnevni red Vijeća za opće poslove koje će sastanak održati u petak 24. juna jer drugačije ne možemo biti na sjednici Vijeća za vanjske poslove.

- Želim istaći važnost trenutka u kojem se nalazimo jer su naredne sedmice ključne za dalji put BiH ka evropskim integracijama. Slovačka preuzima predsjedavanje Evropskom unijom 1. jula, a tamošnji čelnici su potvrdili kako će u narednom periodu rješavati pitanje Bosne i Hercegovine - istakao je Zvizdić 

On je pojasnio da je mehanizam koordinacije također jedan od uslova, ali u ovom momentu nije ključan da bi BiH dospjela na dnevni red Vijeća za opće poslove.

- Došli smo do jednostavnog zaključka - da će se rješavati pitanje BiH na bazi obaveza koje smo preuzeli. Očekuje se da će BiH ispuniti primarnu obavezu prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), i želim da pozovem sve odgovorne koji učestvuju da pokažu maksimalnu korektnost i odgovornost, i da izvještaj Vijeća ministara bude potvrđen u Predsjedništvu BiH - kazao je Zvizdić.

Premijer nije htio komentarisati izjave članova Predsjedništva BiH i njihove nesuglasice, nego se fokusirao na, kako kaže, konkretna pitanja i SSP.

- Ako smo opredijeljeni za ono što smo potpisali, ubijeđen sam da ćemo završiti sve ono što nam je potrebno za pozitivno mišljenje EU – dodao je Zvizdić napominjući da je Izvještaj o prilagodbi SSP-a na Vijeću ministara usvojen jednoglasno.

#BiH