Članak

Koalicija Prvi mart traži ostavku Gojka Vasića

Takve najave nema ni na službenim stranicama MUP-a entiteta Republika Srpska.

Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" upozorava da Specijalna jedinica policije i Jedinica za podršku MUP-a RS nisu preduzele zakonom predviđene mjere osiguranja i informisanja  građana o aktivnostima
izvođenja vježbe specijalnih jedinica danas u blizini sela Luka na području općine Srebrenica.

-  Praksa policijskih službi u RS-u je da se vježba najavljuje najmanje 24 sata prije, i to sa vremenom i lokacijom održavanja vježbe, kao i predstavljanjem cilja preduzete aktivnosti. Međutim, u konkretnom slučaju današnje vježbe ne postoji nikakav pisani trag o najavi događaja, komunikaciji sa lokalnom zajednicom, te su očigledno prekršeni svi standardi postupanja - poručju iz koalicije "Prvi mart".

Takve najave nema ni na službenim stranicama MUP-a entiteta Republika  Srpska.

- Napominjemo da se SJP može angažovati isključivo po naredbi ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. U konkretnom slučaju, zbog hijerahije u odlučivanju i komunikaciji na pripremanju ove vrste aktivnosti, smatramo da je za ovaj grubi propust *neposredno odgovoran direktor policije Gojko Vasić - poručju iz koalicije "Prvi mart".

Organizacija ovakve vježbe na području Srebrenice, ne uzimajući u obzir činjenicu da se ista realizovala u mjestu gdje živi većinsko povratničko stanovništvo, bila je u najmanju ruku nesmotrena. Policija je morala preduzeti konkretne mjere i procijeniti rizike održavanje akcije na ovom mjestu.

- Da u RS-u postoji vladavina prava, te da se poštuju zakoni i propisi, Vlada bi zatražila ostavku direktora policije zbog propusta kojim su mogli biti direktno ugroženi životi stanovnika sela Luka. Ukoliko se Vlada RS ne ogradi od ovakvog postupanja, poslat će jasnu poruku da je ovo bila smišljena provokacija i da je riječ o čistoj demonstraciji sile protiv nezaštićenog bošnjačkog stanovništva - zaključuju iz koalicije "Prvi mart".

#BiH