Članak

Delegacija WTO-a u Predsjedništvu BiH

Istakavši složenost unutrašnjih odnosa BiH i vanjskotrgovinskih odnosa koji se kreiraju kroz proces stabilizacije i pridruživanja kao ugovorni odnos s EU, predsjedavajući se osvrnuo i na sve teže uslo

Predsjedavajući PBiH Bakir Izetbegović primio je danas  delegaciju Svjetske trgovinske organizacije (WTO) te istakao punu opredijeljenost BiH za integraciju u međunarodni multilateralni trgovinski sistem WTO i dobijanje punopravnog članstva, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Istakavši složenost unutrašnjih odnosa BiH i vanjskotrgovinskih odnosa koji se kreiraju kroz proces stabilizacije i pridruživanja kao ugovorni odnos s EU, predsjedavajući se osvrnuo i na sve teže uslove koji se nakon „Doha runde“ postavljaju pred zemlje koje žele punopravno članstvo.  Istakao je i da je BiH odlučna u nastojanjima da stekne punopravno članstvo, bez obzira na sve izazove.

Novi predsjednik radne grupe za pristup BiH WTO, mađarski ambasador Rajmund Kiss, istakao je da je članstvo u WTO preduslov za EU, i da u ovom prestižnom klubu ima mjesta i za BiH, naglasivši da je u prošlosti novim članicama članstvo u WTO omogućavalo rast privrede i bruto nacionalnog dohotka.

Direktor Odjela za pristupanje WTO, Chiedu Osakwe, izvijestio je predsjedavajućeg o aktuelnom statusu završnih pregovora između BiH i Brazila, BiH i Rusije, te BiH i Ukrajine. Istaknuto je da pristupanje WTO, u sklopu šire podrške koju međunarodna zajednica pruža vlastima BiH, osnažuje temelje za ekonomski napredak države i poboljšava stabilnost u zemlji i regiji.

Sagovornici su se složili da Bosna i Hercegovina, nakon ispunjavanja preostalih uslova u vidu postizanja bilateralnih sporazuma, može ostvariti punopravno članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji do kraja godine. 

#BiH