Članak

Kako su sve Mostarci reagirali na političku krizu u Mostaru: Za gradonačelnika kandidirali i magarca

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine, nakon čega je nastupila blokada demokratskog političkog živa u gradu na Naretvi.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine, nakon čega je nastupila blokada demokratskog političkog života u gradu na Naretvi.

Osam godina poslije građani još uvijek ne mogu izaći na lokalne izbore i birati lokalnu vlasti. 

Radi se o tome da je gradsko vijeće Mostara ranije birano s područja šest bivših općina/izbornih jedinica, i to po tri vijećnika, iako te jedinice imaju vrlo različit broj birača. Drugu grupu za gradsko vijeće Mostara od 17 vijećnika građani su birali sa zajedničke liste.

Ali, problem je nastao kada se shvatilo da oko 1.000 građana iz centralne gradske zone, svojevrsnog distrikta ili sedme izborne jedinice mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće samo sa zajedničke liste, ali ne i kandidate koji dolaze sa listi iz izbornih jedinica. Ostali građani Mostara predstavnike su birali i sa zajedničke liste ali i sa listi iz svojih izbornih jedinica. Ustavni sud BiH naložio je da se takva praksa promijeni. To se nije desilo do danas.

Problemi oko izbora lokalnih vlasti u Mostaru krenuli su još 2008. godine, kad se nakon završenih izbora SDA i HDZ BiH nisu mogle dogovoriti kome pripada načelničko mjesto. Kao odgovor na međustranačka prepucavanja građani su odgovorili na način da su za gradonačelnika predložili magarca, što su prenijeli i mnogi svjetski mediji. Politička kriza u Mostaru traje do danas, piše NAP.

#BiH