Članak

Granična policija BiH o slučaju Svevlada Hoffmanna

Predlažemo da se ubuduće radi pravodobnog i istinitog informiranja javnosti, sadržaj tekstova o GPBIH prethodno provjeri kod zvaničnih izvora informacija u GPBIH. Od vas zahtijevamo da demanti objavit

Iz Granične policije BiH stigao je demanti navoda u tekstu „Šta je pozadina odluke: Umjesto podataka o Galićevom rasipništvu,Hoffmann dobio rješenje o suspenziji“, koji novinska agencija Patria objavljuje u cjelosti.           

-Na portalu Novinske agencije Patria 20.6.2016. godine objavljen je tekst „Šta je pozadina odluke: Umjesto podataka o Galićevom rasipništvu, Hoffmann dobio rješenje o suspenziji”.

Tekst sadrži neistine ili poluistine kojima su dezinformirani posjetioci portala i građani. Posebno ističemo da autor spornog teksta nije odgovorio na pitanje koje je postavio  senzacionalističkim naslovom, već je suspenziju policijskog službenika iskoristio za rušenje ugleda Granične policije BiH i njenih rukovodilaca predstavljajući ih kao rasipnike budžeta koji provode strahovladu.

Ne ponavljajući sve sporne konstatacije iz teksta, u svrhu davanja tačnih informacija za javnost, ukazujemo na sljedeće:

Disciplinska komisija Granične policije BiH protiv policijskog službenika S.H. pokrenula je disciplinski postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinio više težih povreda službene dužnosti: „ponašanje koje narušava ugled policijskog organa“, „davanje netačnih podataka koje utiču na donošenje odluka nadležnih organa ili izazivaju druge štetne posljedice“ i „zloupotreba službenog položaja“.

Naime, postoji osnovana sumnja da je S.H. u decembru 2015. na sastanku šefova graničnih policija u Budvi službenicima Regionalnog centra MARRI dao netačne podatke u cilju ostvarivanja prava na troškove prijevoza službenog putovanja na relaciji Sarajevo – Budva – Sarajevo. Iako je koristio službeno vozilo Granične policije BiH, S.H. je od organizatora sastanka za prijevoz uzeo 238 eura u gotovom novcu koji nije uplatio blagajni GPBiH već ga je zadržao za sebe. Također u izvještaju o službenom putovanju koji je dostavio direktoru GPBiH, S.H. nije naveo da je od organizatora sastanka uzeo novac za prijevoz.

Uzimajući u obzir prirodu težih povreda službene dužnosti koje se S.H. stavljaju na teret, okolnosti pod kojima su počinjene i činjenicu da je riječ o visokočinovanom službeniku policije, u cilju zaštite interesa i ugleda službe direktor Zoran Galić 15.6.2016. donio je rješenje o privremenoj suspenziji službenika koja će trajati do okončanja disciplinskog postupka.

Prema nalogu nadležnog tužilaštva, GPBiH provjerava da li u opisanim radnjama S.H. ima elemenata povreda Krivičnog zakona BiH, te će se u skladu sa rezultatima provjera preduzeti dalje aktivnosti propisane Zakonom o krivičnom postupku BiH

Na osnovu navedenog zaključujemo da su komentari u tekstu ciljano prebacivanje odgovornosti sa osumnjičenog za teže povrede službene dužnosti na rukovodstvo GPBiH, te pokušaj stvaranja opravdanja i alibija za navedene povrede što će se utvrditi u odgovarajućim postupcima.

Također želimo istaknuti da GPBiH u cilju što racionalnije eksploatacije, korištenja i održavanja vozila, svake godine planira zanavljanje voznog parka oko 10 posto, jer se  dugogodišnjim korištenjem povećavaju troškovi njihovog održavanja.

U 2015. godini za nabavku vozila iz kapitalnih ulaganja GPBiH izdvojeno je 2.175.934,30 KM. Tim sredstvima kupljeno je 26 kombija, pet terenskih i jedno putničko motorno vozilo srednje klase. Sva vozila nabavljena su u skladu sa odredbama „Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja specijalizovanih službenih vozila u GPBiH“ i „Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH“.

GPBiH je u obavezi da osigura uniforme i njihove djelove za policijske službenike što je propisano važećim pravilnicima. U 2015. godini proveden je postupak javne nabavke uniformi sa međunarodnom objavom. Provedenom procedurom zaključeni su okvirni sporazumi nabavke uniformi za period od četiri godine i to: košulja i majica vrijednosti 1.893.000 KM, jakni i mantila vrijednosti 1.090.800 KM i pantalona vrijednosti  899.370 KM bez PDV-a.

Predlažemo da se ubuduće radi pravodobnog i istinitog informiranja javnosti, sadržaj tekstova o GPBIH prethodno provjeri kod zvaničnih izvora informacija u GPBIH. Od vas zahtijevamo da demanti objavite u cijelosti, a o svemu smo upoznali i Vijeće za tisak / štampu BIH. 

#BiH