Članak

Agencija za sigurnost hrane provjerava pesticide u biljnoj hrani koju jedu Bosanci i Hercegovci

Plan praćenja rezidua pesticida u hrani u Bosni i Hercegovini je proveden i u 2015. godini, ali i godinu ranije, kada su analizirani uzorci s područja koja su bila zahvaćena poplavama.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine provodi kontrolu pesticida u hrani biljnog porijekla na području cijele BiH. Inspektori kontrolu vrše kod subekata koji vrše otkup, preradu, uvoz ili izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, piše Patria.

Prema procjenama relevantnih međunarodnih organizacija, u uslovima moderne poljoprivredne proizvodnje iz različitih razloga 35 posto svjetske proizvodnje hrane ne dođe do potrošača, dodatnih 20 posto propadne u procesu skladištenja. Količina propale hrane bila bi i veća bez primjene sredstava za zaštitu bilja. Ali, način i količina sredstava za zaštitubilja koji se primjenjuju u zaštiti bilja mora biti u granicima dozvoljenih vrijednosti, koje ne štete ljudskom organizmu.

Plan praćenja rezidua pesticida u hrani u Bosni i Hercegovini je proveden i u 2015. godini, ali i godinu ranije, kada su analizirani uzorci s područja koja su bila zahvaćena poplavama. U svim analiziranim uzorcima voća i povrća utvrđen nivo rezidua pesticida bio je u dozvoljenim okvirima, što znači da nije bilo rizika po zdravlje potrošača, piše Patria.

#BiH