Članak

OO DF Brčko: Jednonacionalne stranke ponovo pred izbore pokušavaju isprepadati narod

Demokratska fronta kao jedna od multietničkih partija u Brčko distriktu zaista to i jeste, i to svim svojim bićem i svim svojim poimanjem, te je kao takva maksimalno otvorena i liberalna za sve građan

Saopštenje SNSD-a od 20.06.2016. godine, u kojem se grubo vrijeđaju stranke građanske orijentacije, okarakterisane kao „kvazi multietničke partije u Brčko distriktu“, nas u Demokratskoj fronti ne mogu ostaviti ravnodušnima.

Demokratska fronta kao jedna od multietničkih partija u Brčko distriktu zaista to i jeste, i to svim svojim bićem i svim svojim poimanjem, te je kao takva maksimalno otvorena i liberalna za sve građane BiH. U fokusu DF-a jeste obični građanin, nevezano za ime, vjeru, naciju, pol, starosnu dob ili položaj u društvu. Čvrstog smo opredjeljenja da svi moramo biti jednaki pred zakonom, te da moramo imati jednaka prava i obaveze, saopćeno je iz OO DF Brčko distrikt, prenosi bh. novinska agencija Patria.

A priori smo protiv svih podjela jer je naše društvo danas isuviše podijeljeno po svim osnovama, što zasigurno limitira njegov razvoj. Svjesni smo da su svi građani BiH, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, upućeni jedni na druge i da jedino svi zajedno možemo izaći iz ove teške situacije u kojoj privrede gotovo da i nema, u kojoj cvjeta kriminal, korupcija i nepotizam na svim nivoima, u kojoj su zdravstvo, školstvo, poljoprivreda, sport, kultura i sve drugo pred kolapsom. U ovako teškom stanju je prosto nemoguće da na prostoru ovako male države jednom konstitutivnom narodu „cvjetaju ruže“, a da drugi ili treći grcaju u problemima.

Ako možemo sklapati brakove s pripadnicima druge nacije, ako možemo raditi i surađivati sa pripadnicima druge nacije, ako možemo biti dobre komšije, zašto ne možemo biti članovi jedne političke partije? Upravo ovakvo spinovanje jednonacionalnih i jednoumnih partija prije dvadesetak godina dovelo nas je do užasa koji nam se svima dogodio, i upravo na ovakvim spinovima jednoumne partije ponovo pred izbore pokušavaju da isprepadaju svoj narod nudeći im jedini izlaz u sebi samima kao tobožnjim zaštitnicima i spasiteljima od svega onoga što nije čisto srpsko, hrvatsko ili bošnjačko, a sve samo zarad ličnog interesa i koristi.

Budžetski deficit od 29 miliona maraka i neusvajanje budžeta za 2016. godinu, nenaplaćene akcize oko 30 miliona maraka, Bobar banka oko 20 miliona maraka, fabrika vode 2,4 miliona maraka, penali za zaobilaznicu 1,3 miliona maraka. Za sve pomenute propuste nije niko odgovarao, a stranka koja čini okosnicu vladajuće većine se bavi “prebrojavanjem krvnih zrnaca”. Ako i poslije ovoliko godina naši sugrađani ponovo nasjednu na ovakvu propagandu i dozvole dokazanim kriminalcima da nas sve skupa „u ime i u interesu vlastitog naroda“ nastave pljačkati, onda će nam i ovo malo mladih ljudi koji su u dobroj vjeri odlučili ostati u svojoj zemlji i graditi svoju i budućnost svih nas reći: „Zbogom“, a tada nas niko više neće moći sačuvati i pomoći nam da se izvučemo iz mulja u koje su nas, zahvaljujući nama samima, zakopale ove sitne duše.

#BiH