Članak

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede još ne postoji pravi nadzor nad poticajima

Pred Kantonalnim sudom u Tuzli trenutno se vodi proces protiv bivšeg federalnog ministra poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović zbog sumnje da je nezakonito dodjeljivao poticaje. Ministarsvo je 2015.

Izvještaj o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pokazao je niz nepravilnosti u radu ministarsva. Najeći broj nepravilnosti se odnose na dodjelu poticaja poljoprivrednim proizvođačima, piše Patira.

U uzvještaju Ured za reviziju institucija u FBiH za 2015. godinu navodi se kako Federalno ministarstvo poljoprivrde nije uspostavilo odgovarajući informacijski sistem za obradu novčanih podrški kao ni centralnu bazu podataka iz koje bi se vidjelo o kojim vrstama poticaja se radi, kao i koji su to klijenti koji su dobile poticaje.

- To onemogućava adekvatnu kontrolu i nadzor nad realizacijom poticajnih sredstava kao i da se podaci o dodijeljenim novčanim podrškama klijentima iskazuju na transparentan način – navodi se u Izvještaju.

Revizori navode i to da ministarstvo nije ostvarilo ni adekvatan nadzor i kontrolu nad procesom za dodjele novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Kao propust u radu ministarstva revizori navode i to da popis stalnih sredstava, obaveza i potraživanja ministarstva nije izvršen u skladu sa važećim propisima.

Pred Kantonalnim sudom u Tuzli trenutno se vodi proces protiv bivšeg federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića zbog sumnje da je nezakonito dodjeljivao poticaje. Ministarsvo je 2015. godine preuzeo SDA-ov ministar Šemsudin Dedić, no revizori su i dalje nastavili otkrivati nepravilnosti kod dodjele poticaja, piše Patria.
 

#BiH