Članak

Sremska Kamenica: Direktor GP BiH Zoran Galić postao diplomirani ekonomista za 6 mjeseci

Postoje sumnje da su kantonalne vlade davale novac za navodnu kupovinu FABUS-ovih i drugih lažnih polugodišnjih fakultetskih diploma.

Blizu 140 osoba iz Hercegovine je 2006. godine za samo šest mjeseci položilo 27 ispita na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici, FABUS. Odbiju li se subote, nedjelje i praznici, studenti su polagali ispite svaki četvrti dan i završili fakultet za četiri radna mjeseca.

Što je drugim godina to je FABUS-ovcima mjesec. Među njima je direktor Granične policije BiH Zoran Galić s nevjerovatnom karijerom, s ovom lažnom diplomom polugodišnjeg studija diplomiranog ekonomiste,piše ljubuški.info, prenosi Patria.

Prema informacijama do sada niko u Livnu i Širokom Brijegu nije zatražio priznavanje ovih diploma, jer je oko FABUS-a sve jasno. U međuvremenu Zoran Galić je magistrirao i doktorirao u Banjoj Luci.

Postoje sumnje da su kantonalne vlade davale novac za navodnu kupovinu FABUS-ovih i drugih lažnih polugodišnjih fakultetskih diploma.

Time je politika spašavala svoje podanike i širila svoje biračko tijelo. Deset godina osobe sa lažnim diplomama progone osobe sa zakonito stečenim diplomama. Lažnjaci progone poštene ljude. Sasvim je logično da ti isti ljudi koji su napravili kriminal ovakvim uzimanjem diplome i dolaskom na funkciju nastavljaju kriminal u institucijama sistema.

Na diplomi FABUS-a koju je dobio Zoran Galić je vidljivo da je "studij", kao i ostali, upisao 2005. godine, a diplomirao sredinom 2006. godine, da bi u jesen 2007. godine svečano dobio diplomu.

Znači oko 140 osoba isti je dan 2005. godine upisalo FABUS, u iste dane su svi polagali ispite i u isti dan 2006. dobili potvrdu o diplomi. Najviše ih je iz Zapadno-hercegovačkog kantona i većina, naravno, iz MUP-a. Mnogi su radili poslove neprimjerene svom znanju i stekli odlične pozicije i penzije.

Uglavnom “Fabusovci” su godinama bili strah i trepet na jugu države. I još napreduju u službi. 

#BiH