Članak

Mesić o HDZ-u: Moraju se riješiti radikalnih elemenata

Mesić je siguran da se HDZ mora vratiti centru i riješiti se radikalnih elemenata koje štete stranci.

U HDZ-u će biti stanje pune mobilizacije. Međutim, imat će hendikep, a to je da su neposredno prije jednoglasno izabrali predsjednika Tomislava Karamarka, a sada se istog rješavaju. Kandidira se čovjek, Andrej Plenković, koji je ostao usamljen na Saboru HDZ-a. To je nešto što odudara jedno od drugog, kazao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostujući na N1, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Ako misleći dio HDZ-a shvati u čemu se griješilo i pokuša se vratiti u centar i uspije u tome, može se profilirati iz pokreta u stranku. U HDZ-u još postoje zablude. Slušam neke koji su u vrhu stranke, a ja sam bio prvi tajnik i bliski suradnik Franje Tuđmana dok se nismo razdvojili na politici prema BiH, Tuđman nikada nije dozvolio da se predznak demokršćanstva stavi u HDZ. Rekao je da HDZ mora biti na bazi Ante Starčevića, Stjepana Radića i hrvatske ljevice. Nikada nije spominjao demokršćanstvo. Oni koji su došli kasnije očito nisu čitali spise i ne znaju ništa - rekao je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

Mesić je siguran da se HDZ mora vratiti centru i riješiti se radikalnih elemenata koje štete stranci.

 - Ono što ovdje začuđuje je da je HDZ stranka koja je dovela Vladu i premijera na kraju bila protiv njih. Oni su slučaj za Guinnessovu knjigu rekorda, ali možemo biti sigurni da se to više neće na takav način ponoviti. Nadam se da će i opozicija i oni na vlasti izvući pouke i da ćemo se vratiti pravim vrijednostima i biti oslobođeni ovog pokušaja povijesnog revizionizma koji je zahvatio velike dijelove društva - kazao je Mesić.

Jedna od rijetkih odluka koju je donijela kratkotrajna bivša Vlada na čelu s Tihomirom Oreškovićem, bila je ona o ukidanju Mesićevog Ureda. Bivši predsjednik kaže da se radilo o pukom iživljavanju jer do ljudi nije došla prava informacija te da je njegov Ured donio 400 miliona eura poslova hrvatskim tvrtkama. I dalje će pomagati hrvatskojprivredi jer ima političkog kapitala da može doći do svakog šefa države.

#Region