Članak

Cameron uputio posljednji apel Britancima da ostanu u EU

David Cameron je obišao još neke britanske gradove u srijedu u završnom naporu da upozori britanske glasače protiv izlaska iz EU. Historijski referendum će biti shvaćen i kao izglasavanje njegovog sta

David Cameron je obišao još neke britanske gradove u srijedu u finalnom pokušaju da upozori britanske glasače protiv izlaska iz EU. Historijski referendum će biti shvaćen i kao izglasavanje njegovog statusa premijera, izvještavaju britanski mediji, prenosi novinska agencija Patria. 

Cameronu su se sinoć pridružili i bivši premijeri Gordon Brown i Sir John Major, lider Liberalnih demokrata Tim Farron i parlamentarka Zelenih Caroline Lucas, kako bi pokazali jedinstvo političkih stranaka u pogledu ostanka Velike Britanije u EU.

Pojavivši se u košulji kratkih rukava i govoreći glasom koji se nekoliko puta lomio, premijer je uputio energičan lični apel javnosti da odustane od kampanje napuštanja EU. Apelovao je da se „radna mjesta i ekonomija stave na prvo mjesto“.

Premijer će dati svoj glas u četvrtak ujutru prije povratka u Downing Street gdje će pratiti rezultate glasanja. Kada rezultat bude izvjestan, od njega se očekuje da da izjavu u petak ujutru pred sve nervoznijom javnošću.

Najnovije istraživanje britanskog javnog mnijenja pred referendum o izlasku ili ostanku u EU, koje je sprovedeno za dnevni list "Times", pokazalo je da su zagovornici ostanka u Uniji opet u vođstvu.

U anketi sprovedenoj jučer, 51% ispitanika izjasnilo se za Veliku Britaniju u EU, a 49% za izlazak iz evropskog bloka.

#Svijet